2021-05-13 2461 浏览
继台湾、韩国之后,最近非常人气嘅日本过江龙炸牛扒专门店「牛カツ京都胜牛」喺今年二月终于登陆香港,选址铜锣湾Tower 503地库,而第二间分店都系最近登陆左将军澳,将军澳店更会有新款式登场。要数喺日本必食嘅嘢食,吉列牛绝对系近年来嘅人气之选,呢间京都胜牛系一间喺日本好受欢迎嘅吉列牛专门店,由2014年喺日本关西京都站前开店之后,即刻成为日本Twitter热门搜寻榜第一位,之后好短时间内喺日本开设20间分店,甚至扩展到全球,好似加拿大、韩国、台湾,短短七年系全球开设超过60间分店。餐厅主打各个部位嘅吉列牛,牛肉都系选用美国同纽澳牛肉,配搭自家调配粉浆,台湾有供应铁板牛,不过见到香港分店暂时就未有。除左招牌吉列牛外,店内仲有和牛丼、锅膳、炸猪排、海老猪扒等炸物或者海外限定款式嘅菜式好似三文鱼柳。-1️⃣ 京都胜牛三味套餐 💰218(👅: 8.5/10)套餐可以一次品尝炸翼板、厚切菲力同薄片酱味牛,呢款系日本店都系人气款式,唔知系咪我去𠮶时系开业冇耐,所有好多嘢都系有待改善,套餐上枱之后店员冇讲解边样打边样,亦都冇放牌系牛上面,要事后问店员先知。香港店所有吉列牛排都系沿用总店做法、牛种及部位,裹

1️⃣ 京都胜牛三味套餐 💰218(👅: 8.5/10)

京都胜牛三味套餐

香港店所有吉列牛排都系沿用总店做法、牛种及部位,裹浆用日本技术干面包糠、面粉、鸡蛋制作,而且按照指定黄金比例调配,吉列牛用190度的高温快炸60秒,上枱时系三分熟,所以可以睇到外皮入面既牛排都系红红地色,每枱会供应一个小烤炉,食客可以自行加热至自己岩既熟度,指示系大概煎10秒左右就会变成medium rare既状态,不过吉列牛本本身唔算热,加热左都唔会热辣辣。
京都胜牛三味套餐

香港同日本唔同既系香港唔系用日本牛肉,而系用澳洲同美国牛肉。牛扒入面透红,炸衣金黄,食落酥脆唔会话好易同肉分离,入口唔算油腻。
菲力食落系三个当中牛肉味最突出,因为佢系后腰内肉,肉质偏瘦但咬落都算软腍食落油脂丰富,咬落肉汁JUICY;而翼板姐系日本菜单上「羽下」部位,系牛肩较软既位置既,肉味比起菲力会无咁重,但佢系口感最好,肉质软得黎带小小筋有嚼劲,肉汁都锁左系入面,而且带油香,有小小入口即化既感觉;而薄片酱味牛系用菲力配上自家调制酱汁,个人觉得佢比起其他两个较熟,二黎自家调制酱汁偏甜,甜到盖过左牛既味道。
整体牛肉唔会话有太多筋咬唔开,有牛牛味浓郁啲,有牛肉质腍啲。试哂三种牛觉得翼板系最好食,如果单点就即系佢地既元祖炸牛排套餐,因为牛好睇个人口味,有人钟意食牛味重有人钟意腍身,我觉得翼板既口感满足到我,其次系菲力,之后系薄片酱味牛。

而酱料有提供山椒盐、牛扒汁、鲣鱼昆布汁、咖喱酱、Wasabi,另外可加$15配温泉蛋,为保持质素,所有酱汁都系由日本直送。山椒盐食落有小小辣,可以突出牛肉既鲜味。牛扒汁食落就重味啲,令牛更加浓郁惹味。鲣鱼昆布汁唔会好咸,味道淡小小,就算加Wasabi食都唔会盖过牛肉既味。咖喱酱略嫌有D咸,加牛会盖过牛味,但送饭就绝对无问题。个人觉得同牛扒最衬既系牛扒汁同山椒盐。
京都胜牛三味套餐

呢个套餐包左一碗饭、面豉汤、沙律、渍物。饭系一般麦饭,食落腍身黏口饭系一般麦饭,食落腍身黏口。面豉汤饮落唔算咸,饮完唔会口渴。
沙律几新鲜,可以加柚子醋或麻酱,几开胃,加醋感觉比较清新同解腻。渍物食落都系酸酸甜甜,开胃菜。另外一提呢度既面豉汤、沙律、饭都系可以无限追加,所以大食既人只要叫套餐就一定食得饱。
2️⃣ 东京风牛排锅膳套餐 💰138(👅: 8.5/10)
东京风牛排锅膳套餐

原本见到餐牌有澳洲极上和牛,但问完店员话冇,但帮衬个时其实人流唔多,所以谂紧系咪啱啱开舖所以货源未稳定而无,最后就叫咗呢个系日本好常见嘅锅膳套餐。
上枱时系用热锅上,温度足够。牛排用上牛肩胛芯,配上特制蛋汁同洋葱酱。牛扒加上滑蛋,食落有小小似亲子丼,香港说法系滑蛋牛排,平时见日式滑蛋猪扒多,配牛系比较少见,牛肩胛芯炸过再加上酱汁同煮,入口爽腍,油花均匀细致
,滑蛋令到牛扒唔会太干身,味道上都同蛋好夹,唔会话太过咸。而蛋食落够滑,会食落甜豉油嘅味道,牛排同蛋既咸香味送饭一流,锅底有半熟既滑蛋,不过耐左啲蛋都会熟返。总结系钟意咸甜味道、送饭既你会好钟意,个人觉得比起京都胜牛三味套餐更出色。
3️⃣ 日本清酒豆腐雪糕 💰58(👅: 7.0/10)
日本清酒豆腐雪糕

豆腐雪糕豆腐味足够,但食完完全唔觉得有清酒味,净系食到豆腐味而唔系酒香,感觉有小小比人呃左咁,但豆腐雪糕有加上黄豆粉脆脆食落口感唔错。
4️⃣ 麻糬雪糕糯米滋 💰58(👅: 8/10)
麻糬雪糕糯米滋

唔系得外表好睇,外层系烟靭既抹茶麻糬皮,入面系包著抹茶同云呢拿雪糕,麻糬皮食落够烟韧,抹茶同云呢拿味唔算好甜但够味,抹茶雪糕香甜回甘。
麻糬雪糕糯米滋

🌟食完呢间过江龙既结论系如果要排队就唔会食,会拣隔离间段纯贞,而如果再食既话唔会拣京都胜牛三味套餐,因为试过哂觉得冀板系最好食,直接叫冀板套餐性价比会高啲,同埋会想试佢个澳洲极上和牛。不过牛肉整体唔会话有好多大惊喜,始终香港同日本本店水准系有一段距离,而且唔系用日本和牛,口感同味道唔会令到人有好大惊喜。
👅味道: 8/10
🍴环境: 7/10
💰消费: $472 (服务费: 10%)
2021-02-24
东京风牛排锅膳套餐