2019-03-18 65 浏览
很早之前已经听讲日本兴起食吉列牛,而呢个风潮其实都传到香港一段时间,可惜一直没机会尝试,终于等到呢一日。一早来到,所以不用等太耐就可以入座。餐厅既装潢主要以木材为主调,有点日本风,灯光昏暗柔和,空间都算几宽敞,不过座位唔算太多。海蜇沙律前菜系海蜇沙律菜配日式芝麻酱,海蜇爽口弹牙、有口感,加上芝麻酱既沙律菜好开胃、好味道,为丰富一餐揭开序幕。博多明太子玉子烧一共有5件,份量足够,而明太子既味道非常出,单从相片就已经感受到明太子既份量也不少,咸中带辣,几惹味。而玉子烧食落好滑,好有蛋味,原来明太子同玉子烧系可以咁夹。安格斯牛吉列主角上场,当然离不开配角。一共有三款酱料提供,包括和风芥末、岩盐同埋柚子柠酱。吉列牛表面已经炸得好脆,而牛肉本身未系全熟嘅,等客人可以亲手烧自己决定几成熟。而且仲有蔬菜作陪衬,包括南瓜、番茄仔、粟米、芦笋等蔬菜。店员提醒吉列牛每边轻轻煎8至10秒便可,安格斯牛油脂分布均称,轻煎后咬落非常松脆,外脆内松化就系呢种感觉。配上三款唔同既酱料,每一块既味道可以不一样,赞!再烧埋蔬菜类配菜,感觉变得健康些。清酒煮蚬差唔多每只壳入面都有肉,每一粒都系开口的,而且食落都系新鲜,入

清酒煮蚬
差唔多每只壳入面都有肉,每一粒都系开口的,而且食落都系新鲜,入口清甜。不过略嫌细粒左少少,唯有味道搭够。而汤亦有蚬肉嘅鲜甜,同埋淡淡既酒香味道。

一品琥酌炒饭
呢款炒饭亦系我地非常推荐既食物。饭粒基本已经吸收了酱汁既精华,师傅将饭炒得非常干身,饭粒分明,好容易入口。带子、鲍鱼同埋黑鱼子,食落好鲜味,加上带有少少甜味既鳗鱼酱和鳗鱼碎,够晒惹味绝对系满足。
一品琥酌炒饭

新尝试,满足既一餐!