今日收工去左吉列牛忌廉乌冬专门店食返餐香口吉列牛先,拣左位置方便既铜锣湾分店,系时代广场附近。落单用QR code。餐牌分几大类,有主食,套餐,釜饭,涮涮锅,小食同饮品。返左一日工已经唔想用脑,简单叫一个套餐,套餐包左两款招牌菜同两支汽水,另外再叫一份小食分享。套餐系吉列牛定食 + 咖哩忌廉乌冬(小辣)+ 2汽水,价钱$256另加一,无加价。Kobekyu牛油蜜糖单骨鸡翼 $65 另加一先黎一客5只招牌牛油蜜糖单骨鸡翼,热辣辣上枱,鸡翼单骨好易食。鸡翼块皮少少脆,蜜糖味适中,唔会太甜。上面洒上白芝麻粒,仲伴有柠檬一片。吉列牛定食吉列牛系来自韩国嘅菜式,牛肉则选用来自美国既牛里脊肉,牛肉上枱时已经系3成熟,可以每边烧2秒至半熟,或者等你自己喺个炉仔上面烤到自己钟意嘅熟度先入口。吉列牛一客切开15件,外皮香脆又薄而入面嘅牛肉肉质嫩口,绝对可以唔烧就咁食。正呀!跟左蒜味沙律酱,甜酸烧肉汁同wasabi,个人最钟意蒜味沙律酱,可以令到块牛更香滑。伴碟有少量胡麻酱梛菜丝沙律。两款前菜分别系一粒车厘茄切开两半同一细砖豆腐,都加左胡麻酱。定食仲跟一碗撒满饭素既白饭同一碗味噌汤。咖哩忌廉乌冬招牌咖哩忌

Kobekyu牛油蜜糖单骨鸡翼

Kobekyu牛油蜜糖单骨鸡翼 $65 另加一

咖哩忌廉乌冬
招牌咖哩忌廉乌冬我今次舍鸡肉而拣左牛肉。大碗乌冬热辣辣上枱,上面满布白色忌廉同少少葱花。赞岐乌冬系粗身而有少少嚼劲同劲滑,好好味。忌廉同咖哩香加埋好滑又唔腻,味道其实系日式咖哩,甜甜地好好食。餐牌写明小辣,但系我觉得基本上完全唔辣。其他配料有唔少腍腍牛肉粒,蔬菜方面有洋葱,少量菇片同西兰花。
咖哩忌廉乌冬
餐饮可加钱升级其他饮品,今次叫左两杯紫薯Latte。
紫薯Latte
紫薯Latte 跟餐加$25
紫薯Latte
紫薯Latte大大杯,下面系紫薯奶加冰,上面加左一大pat忌廉同少量紫薯粉,紫薯味唔太浓,唔会过甜,感觉奶味重少少。

上菜劲有效率,半个钟就可以食完走人。
2022-08-01