2023-02-27
上个星期去咗同様系Royal 成员嘅Alva House食自助晚餐,觉得服务差、虽然食物质数算唔错,不过唔系好值咁多钱。前晚去咗沙田帝都酒店YAMA食半自助晚餐,觉得好奇怪,点解同一集团,价钱差唔多,但系服务态度同食物质素可以咁大分别。坐低冇耐已经有人埋嚟话:「你哋人齐,我同你上个刺身拼盘先。」拼盘嚟到未食已经觉得好新鲜。先试带子刺身,非常鲜甜,成碟嘢唔使一阵就清晒。超正!未上主菜,话明半自助餐,梗系睇吓有冇乜嘢好食啦!虽然食咗好正嘅刺身,都攞咗啲寿司食,款式唔多,不过都新鲜👍🏼,蟹籽沙律唔系碟碟都咁多蟹籽。😅食完一轮冻嘢,佢哋上个海胆茶碗蒸,第一次食有海胆嘅,梗系有啲期望,味道okay 啦,不过望落同食落去,都好多透明嘅芡汁。我个人觉得麻麻。烧物同炸物都有,但系佢哋冇逐样写系乜嘢,例如杂锦天妇罗,你就要估下系乜嘢。😂主菜我哋拣咗鳗鱼同埋要加$100嘅龙虾。两个质素都好得。鳗鱼唔太甜,鱼质嫩滑,大型超市买𠮶啲冇得比。龙虾全只新鲜多肉,加$100都值!甜品同生果就唔好期望咁多啦😅,好彩个餐有焙茶雪糕送,仲会有礼貌咁问你食完嘢上得味未。😊整体嚟讲,今餐食得开心,最正系刺身同主食,服务态度非
整体嚟讲,今餐食得开心,最正系刺身同主食,服务态度非常好,密密嚟清枱面。👍🏼👍🏼同Alva 个餐比,大家都系同一集团,都系八折,后人均都系大约$700,不过呢餐好得多。😃