2022-11-15 123 浏览
同新同事食迎新饭,两个人都唔想去太远,于是拣咗公司楼下嘅餐厅,贪佢舒服体面得嚟又就脚,又可以顺便介绍埋公司附近嘅餐厅俾新同事。今次系我第一次系天天食晚餐,晚餐餐牌都好多选择,最惊喜就系有蛇羹套餐,中意食蛇羹嘅朋友可以嚟试下。新加坡米芝莲二人餐凤梨凉瓜干贝炖龙骨汤菠萝炒𩠌就食得多菠萝炖汤都系第一次,汤水睇落够清唔油,可能菠萝抵消咗苦瓜嘅苦味,饮落味道唔酸唔苦甜甜哋几开胃,而且好足料,饮完仲即时暖笠笠。海南沙律沙律颜色好靓,主要系水果为主有无花果、番石榴、士多啤梨,面果浸我估系酸姜梅粉,同啲番石榴好夹,不过同事就唔欣赏啦,佢食咗一旧就冇再食过,结果我食晒我将个沙律留到最后食用嚟解油饭嘅油腻。黑松露墨鱼虾多士食落味道好丰富,松脆而又唔干,而且口感好有层次,食得出多士嘅香味虾同墨鱼嘅爽弹,同事同我都认为呢个多士好好食。 本人就觉得表面嘅木鱼同沙律菜可以唔使咁多,盖过咗个主角,可以简化下个摆盘。正宗海南鸡&鸡油饭套餐有天天海南鸡同正宗海南鸡选择,侍应介绍前者特色系啖啖肉但鸡味较淡,后者就用文昌鸡相对鸡味较浓。中意鸡味浓所以拣咗后者,可惜鸡味唔系我哋预期咁浓而且有骨,懒得「论」骨嘅朋友唔建议拣,海

海南沙律

我将个沙律留到最后食用嚟解油饭嘅油腻。

正宗海南鸡&鸡油饭
套餐有天天海南鸡同正宗海南鸡选择,侍应介绍前者特色系啖啖肉但鸡味较淡,后者就用文昌鸡相对鸡味较浓。中意鸡味浓所以拣咗后者,可惜鸡味唔系我哋预期咁浓而且有骨,懒得「论」骨嘅朋友唔建议拣,海南鸡作为招牌菜希望天天可以改善下。鸡油饭软硬适中,有饭香。
正宗海南鸡

鸡油饭

参巴辣椒炒通菜

个菜上到枱仲咋咋声好有镬气,开头都惊个菜会好辣,对于食开十小辣嘅我嚟讲食落就啱啱好,菜够新鲜食落好爽,面头有啲炸到松脆嘅白饭鱼(估系)好好食,好𩠌饭。

年代奶茶&酸柑桔蜜
同事表示奶茶茶味较淡,味道一般;我觉得柑桔蜜几开胃应该啱中意饮甜酸嘢饮嘅朋友。
年代奶茶&酸柑桔蜜

总结:侍应有礼貌,会主动帮忙收碟,
头盘小食好有惊喜,下次可以encore