2022-10-12
今日行行下尖沙咀见到呢间日本餐厅除左有lunch set,仲有lunch omakase,$588包左3点刺身、8贯寿司,仲有茶碗蒸手卷乌冬呢d必有既item。我地两个人就叫左一个omakas$588一个樱之刺身御膳配日本珍珠米 $588前茶三点系柚子蕃茄、渍牛榜、小女子,小女子即系鱼仔干加埋芝麻合核,甜甜地又几好味,系第一次食小女子,几得意!蟹肉茶碗蒸够滑有蛋味,入面仲有白果,好有益既食材刺身3点系䲠鱼、三文鱼子、帆立贝、虾,虾,上面有虾头膏吊返出虾既鲜味,虾膏十分浓郁,同淡味既虾好夹,话就话系刺身3点,食食下发现有5点,师傅咁样做生意,我会好想再帮衬㖞!!!!!8贯寿司:寿司饭用左秘密黎捞饭,师傅话系商业秘密,饭会呈现出少少红色,系将一d蔬果打汁捞埋一齐,可以降血压,对身体好,食落又食唔出系咩,总之有饭香甜甜地好味就得!䲠鱼深海池鱼比较实肉,师傅话系系崖边生长所以会弹牙同实少少鲭鱼颇肥,有油脂,同鲭鱼定食个种又唔同池鱼配埋黑松露好香𫚕鱼方鱼银鳕鱼超肥美!系今日Mvp,入口即融啊!师傅话银鳕鱼要细条先可以做刺身,如果唔系会有虫虫,大既通常会做京西烧。比舞鲷用苹果木烟熏过,配辣辣地既酱
蟹肉茶碗蒸够滑有蛋味,入面仲有白果,好有益既食材
䲠鱼
深海池鱼比较实肉,师傅话系系崖边生长所以会弹牙同实少少
鲭鱼颇肥,有油脂,同鲭鱼定食个种又唔同
池鱼配埋黑松露好香
𫚕鱼
方鱼
比舞鲷用苹果木烟熏过,配辣辣地既酱好惹味
白鳗鱼比一般食既鳗鱼实,但系唔un,几肥美,又有鳗鱼香,唔会太多酱盖过食杉既味道,好考师傅功力!
大拖唔洗多讲,一个字:正
最后呢个海胆吞那鱼,就咁睇都好澎湃!好好食,海胆劲鲜,吞那鱼肥美,一淡啪落去,无得输,简直系最完美既总结啊!!
樱之刺身御膳配日本珍珠米有八款刺身!䲠鱼、帆立贝、虾、赤身、大拖、海胆、池鱼,款款都咁生鲜好味,师傅对食材有一份坚持系到,见到佢切赤身个阵将d头头尾尾切左抌左,甚至乎抌既仲多过留低,先会有上碟咁四方靓仔既赤身,师傅话头尾个味道质感都唔同,唔会咁样上俾客人,呢种就系刺身师傅对食物既态度!