2013-08-26 1050 浏览
赶紧在开学前再聚一聚, 同学仔中有是老师的, 开学后就会唔多得闲理我们了.其实去过鲤鱼门不少次, 每次都系去海鲜档先买海鲜, 然后带去酒楼加工.  今次比较特别, 系套餐形式.金利来系一间坐落于鲤鱼门海鲜群的入口处, 非常近牌坊, 一间没有豪华装修的酒家, 分两层.  我们一行七人, 预早订座, 获分配楼上雅座   同学预先点了$350 的套餐, 我们其中5位是临场才知晓菜单内容, 实在吓一跳, 竟然 ...........海鲜汤 - 好足料, 有好多汤渣同荽茜, 好奇怪, 无乜荽茜味㖞, 正合我意.蒜蓉粉丝蒸贵妃蚌 - 粉丝够干, 唔系一氹水, 贵妃蚌大只又新鲜爽口.清蒸鲍鱼仔 - 话虽鲍鱼仔, 但都好大只, 如果可以落多些果皮仲正.蒜蓉粉丝蒸扇贝 - 水准同贵妃蚌差不多, 但肉质及蚌本身的味道, 当然系贵妃蚌比较吸引油盐焗奄仔蟹 - 正!!! 同早两星期前到鲤鱼门另一海鲜酒家食的, 有得比; 但那次的两只蟹是$360, 另加油料钱.  大家都认为可以从此放弃大闸蟹了.豉油皇美极虾 - 其实我好怕食豉油皇煎虾, 因为每次都系咸到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 见到同学仔食到手指都想食埋

蒜蓉粉丝蒸贵妃蚌
清蒸鲍鱼仔
蒜蓉粉丝蒸扇贝及油盐焗奄仔蟹
豉油皇美极虾 - 其实我好怕食豉油皇煎虾, 因为每次都系咸到嘴唇好痛; 但今次完全唔同, 见到同学仔食到手指都想食埋, 我终于鼓起最大勇气, 试吓咬落个虾壳度. 哗!
 天呀! 嘴唇唔痛呀! 虾壳味道适中, 带有甜味, 虾肉结实, 绝对新鲜.
豉油皇美极虾
椒盐濑尿虾 - 每人有一只, 好大只........... 唔太辣, 但好香, 肉质鲜甜; 上佳之选! 和以前食过𠮶D $800三只无乜分别啰 !!!!!!!!!!!
椒盐濑尿虾
上汤龙虾 (伊面底) - 好多龙虾, 好多肉, 当然肉质结实弹牙, 一定新鲜!  但系实在太多海鲜了, 大家都食到上头壳顶....... 终于要打包.
上汤龙虾 (伊面底)
清蒸海斑 - 成条食晒! 蒸得刚好, 嫩滑离骨, 又唔太多油太多豉油, 师傅功力真一流 !
清蒸海斑
生炒糯米饭 - 虽然系单尾, 大家都饱到唔想食. 但最后每人都食了两个半碗. 注意 : 大家开头只取一小匙, 但最后系魅力没法挡, 要 encore 再来, 所以系两个半碗..... 它的颜色系原色, 并没有如一般酒楼劲加老抽. 好味, 再来一个吧
生炒糯米饭
最后是郊外油菜及鲜生果拼盘, 就一般般啦! 油菜就系灼生菜加蚝油, 如果可以改成炒菜会更加好. 果盘分量都好足, 内有西瓜, 芒果, 木瓜, 火龙果, 每种也很甜, 唔系出晒水𠮶D.

呢间系一间绝对会再去的酒家, 有心的酒家, 看得出你付出的每分亳都给用在出品上 (除屋租或房贷外), 不用夹钱食装潢.  但亦因为这样, 便不太适合作商业请客, 除非你同个客系老死.

题外话/补充资料: 星期日晚绝对不要驾车来, 你会后悔的.......... 坐的士来的我, 也要半途落车行.....
2013-08-25
蒜蓉粉丝蒸贵妃蚌