呢间西餐厅o系山林道尾银座上面,食晒成层。窗户一面望街,一面与旁边住宅接壤,一面面朝天文台山;间隔亦略带一个个房间o既设计,仲设有一个细型露台。加上只用上最基本纯白色墙身,真系好似o系一个大型住宅单位入面开餐咁,感觉homey 而温暖。呢间其实系间提倡社区共融o既社企餐厅,顾用o左部份伤健员工。两个分别户内同户外o既儿童角摆o左d 益智o既书籍同自然取材o既玩具,而墙上亦贴上o左d 振奋人心o既插图,充满正能量!虽然系社企餐厅,但餐饮依然一丝不苟,提供正式西餐。蒜蓉包之后有厨师精选餐汤,当然唔只系是日餐汤咁简单,呢个甘笋姜忌廉汤,临近圣诞,先来拉一拉花。甘荀本身清新可口,打入忌廉令质感更为细滑,而淡淡姜味则攻破你o既味蕾,让你更能细味这般田园气息。前菜三选一,我拣o左巴马火腿伴蜜瓜田园沙律配无花果黑醋汁。呢个系个传统意式前菜,由略咸o既parma ham 冲撞住甜甜o既蜜瓜片。无花果黑醋汁则系我第一次试,味道比一般黑醋汁微甜而少酸,佐以呢个沙律配搭得十分好!主菜bbq 汁烧原条西班牙黑毛猪猪肋骨可以选全份或者半份,叫o左半份(跟餐$248 未加一),应该都够食。原来半份都已经几多,切开

蒜蓉包
甘笋姜忌廉汤

巴马火腿伴蜜瓜田园沙律配无花果黑醋汁

主菜bbq 汁烧原条西班牙黑毛猪猪肋骨可以选全份或者半份,叫o左半份(跟餐$248 未加一),应该都够食。原来半份都已经几多,切开有七件,下面再以焗薯垫底。充满炭烧o既香气,表皮甜而惹味,而内里肉质油份充足,依然松软滑嫩。
bbq 汁烧原条西班牙黑毛猪猪肋骨 (跟餐半份$248)
bbq 汁烧原条西班牙黑毛猪猪肋骨

甜品都有几款选择,试o左士多啤梨泡芙,入面填满鲜忌廉,上面再淋上士多啤梨同朱古力酱。餐饮升o左级去榛子牛奶咖啡(加$12),牛奶占重较强,一饮入口先会感受佢o既奶味,再有种后而浮现o既咖啡香。响应环保,by default 系唔会提供饮筒的。
士多啤梨泡芙
榛子牛奶咖啡 (加$12)

这是个唔错o既体验,之后都会多d 试呢类社企餐厅。
甘笋姜忌廉汤
巴马火腿伴蜜瓜田园沙律配无花果黑醋汁