餐厅: PHI Coffee & Pancake (太古城道)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-07-14 1239 浏览
男友一向唔太好甜品, 佢肯食嘅甜品都只得几款有时会依住佢口味去拣餐厅, 都有少少烦架早前见到朋友IG介绍PHI, 有甜咸食物, 又有好多特定咖啡, 净系睇相都觉得好吸引终于有机会试下简约轻日本风装潢, 好舒适咸甜咖啡我地都有order好彩男友对梳乎厘班戟系唔抗拒, 我先有口福食到咋其实店内刚有2款限定:芒果和桃, 但佢对呢2款生果敏感唔食得所以才选满满少女心的士多啤梨口味先讲讲佢地嘅梳乎厘班戟, 蛋味浓, 有空气感, 也做到动L效果甜度也适中, 中间也有冻的轻忌廉, 男友竟然自动自觉的吃多过一半吃甜品就当然要配咖啡啦~我地各自点了一杯, 2杯卖相都相当吸引, 都是冻饮前: 提拉米苏咖啡 (口感较creamy, 同食tiramusu差不多, 下层是斋啡, 混合埋甜味的cream刚好)后: 豆腐花咖啡 豆腐花咖啡 (纯白的豆腐花, 牛乳, 冰和斋啡分开上, 黑白分明, 客人可自行调配咖啡的浓淡度)每啖都吸到豆腐花, 如果食唔落一份甜品点呢杯都当食咗个轻甜品, 系一个唔错嘅选拣!呢2杯咖啡嚟讲, 我个人会较喜欢口感清啖的豆腐花咖啡, tiramisu其实都不错, 但入口较稠密男友点都要食点咸
男友一向唔太好甜品, 佢肯食嘅甜品都只得几款
有时会依住佢口味去拣餐厅, 都有少少烦架
终于有机会试下

简约轻日本风装潢, 好舒适

咸甜咖啡我地都有order
好彩男友对梳乎厘班戟系唔抗拒, 我先有口福食到咋
所以才选满满少女心的士多啤梨口味
先讲讲佢地嘅
梳乎厘班戟, 蛋味浓, 有空气感, 也做到动L效果
士多啤梨梳乎厘

后: 豆腐花咖啡
提拉米苏咖啡

豆腐花咖啡

每啖都吸到豆腐花, 如果食唔落一份甜品
点呢杯都当食咗个轻甜品, 系一个唔错嘅选拣!

男友点都要食点咸野同淀粉质落肚
所以点了份
杂菌大虾炖饭 满足下佢
2只香煎大虾, 虾壳中间已剪开, 所以拆肉都很容易, 唔会食到好麻烦
炖饭都是带creamy口感, 虽则menu上的英文是risotto, 不过咬落没有意大利饭的半生熟口感, 反之我和男友都满意
杂菌大虾炖饭

吃过以上的, 肚子仍觉得有点空虚感

所以多点一份
北海道芝士蛋糕 (都是男友也会吃的甜品)
细味之下, 原来分了几个口感, 最顶顶的像细微的毛巾粒, 然后是云尼拿奶油, 比较淡口轻盈; 下层就味浓和质感浓厚的乳酪芝士; 最底是很薄的蛋糕底
有入口即溶的感觉, share刚好不会太腻
北海道芝士蛋糕

可以同男友开心share靓的美食, 视觉同味觉太满足!

2022-07-13
士多啤梨梳乎厘