2017-05-01 655 浏览
朋友话试下呢间新开嘅日式面包店,终于揾日放假试到呢间铺头嘅饮品同特式面包+多士。之前朋友forward 一篇生果日报关于呢间铺头嘅介绍,睇完之后,我对于𠮶杯紫薯沙冰真系一见倾心,一心嚟到要会一会呢杯饮品。果然冇令我失望呀,浓浓紫薯味,甜度适中,我谂有「紫薯控」嘅朋友一定同我一样超钟意呢杯饮品!饮品方面,我其实都几想试下另一杯蝶豆花玫瑰柠檬茶架,见到隔离枱有人点咗呢杯饮品,个样好靓好梦幻咁,不过见自己已经饮紧紫薯沙冰,个饮嘢嘅quota已经用咗,咁就俾咗个机会我下次返嚟饮埋呢杯花茶啦。面包方面,有十几款面包可供选择,啲面包口味都真系几新颖同特别的,搞到样样都想试。最后我点咗个薄荷忌廉芝士包,加个每日限定三十件𠮶个招牌法式吐司同埋无花果蓝芝士包。薄荷忌廉芝士包都几好食,但印象就冇其他𠮶两款咁深刻。我觉得佢个法式吐司同无花果蓝芝士包真系好正。个吐司新鲜滚热辣出炉食,个吐司边边脆脆的,中间个心就软绵绵的,配埋佢𠮶只好特别嘅蜜糖(问咗店员,原来系意大利槐花蜂蜜),同平时喺香港食嘅西多士好唔同,成件事唔同晒,冇得输!我个人觉得都值得排架,终于明白点解咁多人排队嚟试喇😂!仲有𠮶个无花果蓝芝士包,无花
薄荷忌廉芝士包都几好食,但印象就冇其他𠮶两款咁深刻。我觉得佢个法式吐司同无花果蓝芝士包真系好正。个吐司新鲜滚热辣出炉食,个吐司边边脆脆的,中间个心就软绵绵的,配埋佢𠮶只好特别嘅蜜糖(问咗店员,原来系意大利槐花蜂蜜),同平时喺香港食嘅西多士好唔同,成件事唔同晒,冇得输!我个人觉得都值得排架,终于明白点解咁多人排队嚟试喇😂!仲有𠮶个无花果蓝芝士包,无花果甜甜地同个芝士又几夹,呢只面包我都系第一次食,我觉得好有惊喜。
今次嚟试新嘢嘅经验都唔错,间铺嘅环境都舒服,啲位都坐得舒服,起码唔系伏先啦,一定会再来试下其他面包同饮品。😋
招牌法式吐司
紫薯沙冰