2017-08-14
有时太多人出街,真系会唔知食咩好,怕无咁大张台,又怕坐得唔耐,好彩今次揾左呢间系天后的烤鱼店,虽然铺头唔算特别大,但胜在环境非常适合倾计,我地一行六人大声讲大声笑都无问题,最重要系可以慢慢食,中途唔会有人不停过黎想收野,野食好味服务又好,下次真心会再过黎食过!呢度有大大盘的烤鱼,都有唔同款式小菜,大部份都系四川辣辣口味,不过都可以拣小辣,又或者拣唔辣的菜式。因为我地有人想食烤鱼,所以就拣左一个鱼,再加多几样小食。好脆口的青口,做前菜非常开胃,而且份量超大方,比起平时的川式小馆多好多,足料到上台时大家都吓一吓。点少得我地至爱的回锅肉,小辣刚刚好,连平时唔太食辣的朋友仔都食到停唔到口,重点系辣之中会有少少麻,而且唔系死咸个种,入口完全唔系一大股油味。我最中意就系青椒,呢个配饭食3碗都无问题!叫左个炒菜,呢个就唔辣,一样系大大碟,唔系煮到好淋个种,程度系刚刚好熟再软少少,依家好少地方有炒椰菜花可以食架喇。好大盘辣炒鸡,睇个样好似好辣,其实都只系小辣。个鸡非常嫩滑同入味,啖啖肉大满足,其实鸡件的份量都好多,不过我地六个人食,所以好似好快食完咁XD朋友指定要叫的烧茄子,入面好软好香,上面的香料味
朋友指定要叫的烧茄子,入面好软好香,上面的香料味配埋多汁茄子,最后我地唔够食,仲encore多两条。
之后就系大大盘的烤鱼,鱼系整条咁上,唔记得左叫咩鱼,但我地拣左少骨个种,入口又真系唔会有咩细骨,而且口感好滑。个汤底麻辣度适中,记得叫埋配料可以打边炉。
其实整体黎讲都好满意,食物质素比想像中好,一行六人都表示好食,虽然咁重口味系无咁健康,但久唔久一次半次无所谓啦,餐厅为我地今次聚会都加左好多分,食物固然重要,但环境都真系好适合大班人聚会,赞!