2021-06-03
今次要介绍依间好近坚尼地城海旁、年历超过30年怀旧茶楼,最特别系凌晨三点已经开舖,可以做宵夜or早晨,但下午四点就会闩门~厨房半开放式,可以睇到师傅好忙碌不断出点心;亦有姐姐开中捧住出炉点心行过问叫卖;睇岩点心可以叫姐姐拎比你或者自己出去睇蒸炉拎。老实讲环境唔算好好同埋比较迫所以唔会好舒服坐到好耐,不过茶钱点心价都好经济而且好多款式食物,有时唔使下下都去𠮶啲连锁大型茶楼。例如包炸物嫌一笼太多都可以散拎单一个,例如我都系春卷拎一条、炸鲜奶拎两条、叉烧包又拎两个🤣🤣价钱都系计返$6一个$12两个唔会有蚀底。☺️我系平日十一二点去到,仲早所以食物款式好齐!👓招牌流沙包 $21/3个出炉热辣辣系好流心,黄金起沙,偏甜蛋黄味,不过唔系好重咸蛋黄咸香味。整体都好食,一个唔算好大个吾漏。👓炸鲜奶 $18/3条出面真系好少见!听闻系必食,酥脆薄皮,唔油腻,包住啫喱膏状嘅鲜奶条,味道偏甜觉得唔够重奶味,系新奇唔错嘅不过未算好有惊喜🤣👓怀旧糯米包 $18/3个第一次见🤣薄薄黄色外皮而不是传统白色包皮,馅料系花生虾米腊味炒糯米饭,正常湿润度有烟韧。糯米饭其实唔算炒得特别香口惹味,不过呢款系好少见嘅怀旧点心好值
☺️我系平日十一二点去到,仲早所以食物款式好齐!
👓招牌流沙包 $21/3个
第一次见🤣薄薄黄色外皮而不是传统白色包皮,馅料系花生虾米腊味炒糯米饭,正常湿润度有烟韧。糯米饭其实唔算炒得特别香口惹味,不过呢款系好少见嘅怀旧点心好值得一试。