2019-09-22
早几日返大埔同阿爸食晚饭,由于够爸未食过鸡煲,近近地系大埔同佢试下,选择左呢间八妹鸡煲。入到去见到啲装修系怀旧feel几得意,讲返主菜鸡煲,由于想试多几款野食,所以叫左半只,阿爸怕食辣,一问个伙记话有唔辣啱晒。个鸡煲好入味,但啲鸡仲仍然好滑,又唔肥,好正。食鸡煲既重点系之后既打边炉,我们叫左手切牛肉、鹅肠、墨汁墨丸、虾滑并墨鱼滑、炸鱼皮、唐生菜同猪腩片。手切牛肉超正,未食见到起晒雪花咁既牛肉已经知一定劲正,入口滑、有牛味,再吸埋鸡煲既汁,超正。而鹅肠系新鲜货,又唔肥,超爽口,好耐无食过咁好既鹅肠。墨汁墨丸入面有墨鱼粒,食落够爽口弹牙。而虾滑同墨鱼滑都好好食,食到虾既甜味。黑毛猪腩片唔肥,而且唔会太薄无野食,起码有一定厚度,吸左鸡煲同牛肉有得比并。总结,呢间系一间有水准既鸡煲,宵夜、晚饭非常值得再来。唔记得讲,饮品要左竹樜萝卜,清甜好味。
总结,呢间系一间有水准既鸡煲,宵夜、晚饭非常值得再来。
唔记得讲,饮品要左竹樜萝卜,清甜好味。
鸡煲
手切牛肉