2019-03-20
呢间由外国荣升大厨Gordon Ramsay 开嘅西餐厅喺香港一路都好受欢迎 就算系book平日食饭都要早一个礼拜定位先有枱于是今次就同朋友特登嚟呢度试吓但系估唔到质素同预期有啲出入一坐低侍应会主动过嚟招呼你同埋佢呢度嘅面包都系任食嘅 面包会配送牛油酱 用牛骨髓装住 睇落去都几别致我谂睇得呢啲嘅朋友都系对呢间铺头有啲兴趣点都想试吓 咁首先就讲下有咩系好食有咩系唔好食😂个人觉得呢度嘅八爪鱼同埋鹅肝都系唔错嘅 starter 黎讲几推介大家试吓Grilled octopus $128食落口好似食紧啱啱拎起嘅八爪鱼拎去烧咁 烧到啱啱好唔会太熟! 同埋佢嘅酱都几好食 最尾我哋都叫多咗一份😂😂😂跟住另一个starter就叫左鹅肝Seared Foie Gras 88/each每一旧嘅价钱就系$88唔算贵食落去好Creamy好有味但系就建议大家可以问佢拎啲包送黎食咁就唔会太油腻 同埋建议大家开支白酒送鹅肝 可以带返个味出嚟🤗跟住就到主菜啦我哋叫咗一个鸡同两个牛share食首先讲吓佢呢度嘅和牛 Japanese wagyu A5 500g $1088其实都几大份够五至六个人食 呢个牛有专人切同埋佢煮
于是今次就同朋友特登嚟呢度试吓但系估唔到质素同预期有啲出入
Seared foie gras
跟住就到主菜啦我哋叫咗一个鸡同两个牛share食
首先讲吓佢呢度嘅和牛
Japanese wagyu A5 500g $1088
其实都几大份够五至六个人食 呢个牛有专人切同埋佢煮得啱啱好我哋叫咗medium 食落去有少少咬口但系一啲都唔硬 同埋啲牛味几重 都几出色!
Japanese wagyu A5
讲完啲好嘢系时候讲吓麻麻哋嘅主菜啦
我哋叫咗呢个鸡食落去有啲鞋 同我地预期嘅非常有出入如果下次黎应该一定唔会再叫
Whole black pepper baby chicken $248
到咗佢嘅重头戏威灵顿牛扒
Beef wellington $888
呢个菜可以话系呢间餐厅同埋gordon嘅名菜好多人都特登嚟呢度食 但系呢度嘅威灵顿牛扒质素其实就一般啦
先讲佢入边既牛其实系几好食 煮得啱啱好非常林生 其实都几抵赞 但系问题就出系佢嘅酥皮同埋佢嘅汁到啦 酥皮食落去已经林晒一啲都唔脆 同个牛肉亦都好容易分开 而佢侧边嘅酱汁食落去嘅黑松露味亦都唔重 反而有啲太咸嘅感觉
Beef wellington
到最后嘅甜品苹果批
Slow cooked apple pie $158 for2
Slow cooked apple pie
可能系即叫即做嘅关系啦呢度嘅苹果批外脆内热 咬落去非常脆口 味道啱啱好唔会太甜唔会太油腻 个人都几推荐!
总括嚟讲今次嚟呢度食嘅主菜甜品前菜等等其实都几好食不过反而佢呢度嘅招牌威灵顿牛扒同埋另一个主菜烧鸡就一般啦
建议大家嚟食嘅话可以试返上面推介好食嘅食物但系如果真系好想试吓佢嘅威灵顿都可以试吓嘅 话唔定今次食只系一次半次嘅例外
值得一提嘅系呢度嘅服务同埋环境都可以话系一流啊望住维园嘅景色同埋享受侍应高级嘅服务 呢个价钱真系有返咁上下嘅享受