2024-02-19 2406 浏览
巧合要入一转大围,顺便试下有咩地道美食,网上揾到呢处食店,一家大细帮衬,铺面得一个年约55瘦身材卷曲发阿婶,讲野细声+乡下音+尖酸刻薄用词。叫咗个1号组合;手撕鸡肠粉+粢饭。同5号组合;烧卖鱼蛋肠粉,加埋共76蚊。第一次无睇食评帮衬,感觉都唔平,不过唔紧要,可能味道好食呢。等咗好耐,只系得一盒手撕鸡肠粉同一盒烧卖组合……76蚊?!!我即刻问阿姐:我个粢饭呢?阿姐:我无计你粢饭钱呀,你系唔系要呀?要就俾钱。(大佬!我唔要嘅话点解一开始落单要同你讲要呢?你系唔系撞聋?)唔紧要,小朋友可能肚饿,嚟一个呀。又俾多二十几蚊买个粢饭。阿姐鬼食泥咗一下。我问:我粢饭呢?阿姐:头先咪讲咗啰,自己攞!(阿姐,你鬼食泥边有人听到你讲乜春泥)返埋位,样样试下,味道嘛嘛,无咩特别,但系偏贵,街坊觉得好食+抵食?再睇睇价钱牌,点计都唔明呢3样嘢用咗我94蚊,我问阿姐,阿姐仲要话烧卖拼盘唔系呢个价钱呀。算,一个经验,好彩唔系倾家荡产,不过个阿姐有料,可以令到大家都记得佢。呢间店睇嚟都好极有限

我即刻问阿姐:我个粢饭呢?
阿姐:我无计你粢饭钱呀,你系唔系要呀?要就俾钱。

我问:我粢饭呢?
阿姐:头先咪讲咗啰,自己攞!
(阿姐,你鬼食泥边有人听到你讲乜春泥)

2024-02-17