2022-04-04
入长洲之前,已经搜索一番睇下到底有冇值得试嘅餐厅结果揾到够晒地道嘅陈通记——————————————————由于星期日,周围都系等紧枱嘅客人我哋一行二人都等咗一阵。有枱之后,有比较年轻嘅男伙计,见到暂时未有人帮忙收枱,都马上放低自己食紧嘅午餐,帮忙收拾,非常感激。而且仲好有礼貌,食大排档,竟然遇到有礼貌嘅员工,其实真系觉得好惊喜。马上落单之后,我哋试咗沙嗲牛通粉,以及沙嗲肥牛雪菜肉丝米线,以及奶酱西多士。——————————————————沙嗲牛通粉沙嗲汤底味浓郁,非常好味,好耐冇试过喺香港食到咁足料汤底,通粉够滑,软硬适中,每一条伴随住热辣辣沙嗲汤,入口真系好好味。——————————————————沙嗲肥牛雪菜肉丝米粉汤底同上面咁好味,雪菜肉丝及肥牛份量都好多,好足料,不过相比起,原来配通粉仲好味。——————————————————奶酱西多士炸到金黄色,上碟已经流晒口水,奶酱份量啱啱好,虽然好邪恶,但系真系好好食。—————————————————其实好日唔入去长洲,所以真系想食啲值得试嘅餐厅,而唔系求其填饱肚。而且店入边大部份员工都有礼貌,乐意帮忙,颠覆咗我对大排档嘅固定印象,
睇下到底有冇值得试嘅餐厅
结果揾到够晒地道嘅陈通记
——————————————————
由于星期日,周围都系等紧枱嘅客人
我哋一行二人都等咗一阵。
沙嗲牛通粉
沙嗲肥牛雪菜肉丝米粉
奶酱西多士
—————————————————
而且店入边大部份员工都有礼貌,乐意帮忙,颠覆咗我对大排档嘅固定印象,无论系年轻员工,定系姐姐,好多谢陈通记俾咗我有愉快嘅一日假期。