2023-01-04
如果要我簡一樣最喜歡既菜式,中菜永遠都一定係我既首選,今次難得同親人可以一嘗米芝蓮大廚鄭錦富先生既招牌菜,當然都趁機寫返d文字記錄一下先第一味上場係富哥招牌菜燕窩釀鳳翼,第一啖咬落去已爆晒肉汁,d燕窩仲爆哂出黎,食得出雞翼係用新鮮雞翼做的,而且炸得岩岩好火喉,配上淮鹽同醬油輕輕提味後更美味。第二味豉椒炒肚尖,經理介紹話一個豬肚得少量肚尖,呢碟已用左幾個豬肚,經過精細既刀工薄切後快速爆炒,口感真係好爽脆又夠哂火候第三道富哥招牌咕嚕肉,調味得當,豬肉係用上豬梅頭爽肉,不帶肥肉,每件都做到外脆內軟,出色之作第四味脆皮妙齡鴿,今次一上碟我就唔吹水趁熱即食,又係爆汁差d辣親我嗰咀仔,外脆內嫩又惹味,火喉真係掌握得好好。到最後一道既富哥招牌炒飯,呢個真係世一,未食過咁好食既炒飯,同呀姨研究左好耐,一粒粒又帶來咸香既究竟係咩黎,原來係金華火腿,令成嗰炒飯更提鮮好好味。到甜品既環節亦都出色,甜度得宜啱晒追求健康既人士口味,非常精彩既一餐