2022-09-12
睇到好多人推介民声冰室嘅肉饼山,今日入大坑试下,铺头得 3-4 张枱,可以选择坐室外,不过天气太热,公众假期下2点左右,都系选择等室内枱,等咗10分钟就有位,上菜都好快。午餐11:30-15:00,公众假期饮品要正价,无优惠价加配。叫咗出名嘅肉饼山同客家盐焗手撕鸡,冻柠茶少冰少甜 同 冻奶茶少冰少甜。肉饼山,真系名不虚传,好好食,咸蛋黄系起莎质地,肉饼肥瘦适中,唔鞋口,亦唔会觉得好腻好咸,呈山型,肉饼都可以蒸得受热均匀,唔会入面唔熟而出面太熟,配葱花 甜酱油,好适合送饭。客家盐焗手撕鸡,鸡肉一丝丝,质地好幼滑,唔太食到盐焗味,味道系有阵麻油香同芫荽香味。份量唔算好多,不过两个人食,份量刚刚好。冻柠茶少冰少甜 同 冻奶茶少冰少甜,冻柠茶好解渴,少甜之后,味道刚刚好,有种饮紧柠檬冰茶嘅感觉,好清新同凉快,茶底本身都系冻,而唔系室温茶底,就咁加冰𠮶种。冻奶茶中规中矩。老板好好人,好亲民又有礼貌,我地走𠮶阵仲多谢我地支持,埋单又收整数,收平几蚊,已经好少餐厅有呢种人情味。