2018-05-21
呢间小小珍珠奶茶店铺千奇唔好看轻,系大名鼎鼎既台湾过江龙,每日都keep住排长龙,最低消费起码排20分钟以上,虽然排好内队但又会有股魅力吸引你去排队。今次系第二次排队排左比较内,大概需要35分钟,不过深信值得既。黑糖鹿丸鲜奶今次点左店内招牌黑糖鹿丸鲜奶,重点在于冰火交融,冰系鲜奶既冰感,配合热辣辣既鹿丸,两者同时间饮真系好幸福。其实鹿丸系珍珠黎既,每日新鲜煮,个人觉得呢间同普通珍珠奶茶店铺分别之处在于珍珠既热感,普通珍珠一般都系煮完之后会摊一阵再冲过冷河令佢口感偏硬。但系呢间做法却相反,主要讲究佢个热感,同埋强调烟硬既口感,令人食极吾厌。虽然呢杯鲜奶系固定甜度,但系饮落去都可以接受,唔系话太甜。(利申:平时饮开微甜)呢杯奶香十足,偏重于奶味。最后小提示,饮品唔好即刻搅匀佢,第一口感受下又热又冻既幸福感觉先!
黑糖鹿丸鲜奶