2019-01-15
上星期阿妈生日,佢之前好钟意睇鼎爷厨房,所以就一个月前book左鼎爷新开既鼎会馆食返餐,俾佢过下瘾。餐厅几阔落,装修非常有心意,充满传统中国风格,青砖铺白墙,瓦片屋檐,中间d间隔墙仲开扇形通风口做点缀。座位亦非常舒适,有足够空间。我地想食鲍鱼,所以就订左个鼎级午市套餐食。头盘有鲍鱼~头盘呢只就冻食,都够溏心,好爽唔黐牙,另一款凉菜只冻虾非常鲜甜,仲有好多虾膏。另外好钟意佢预备左粒话梅俾人醒胃。花胶竹丝鸡汤连d料都好好味,通常个汤入面既鸡件我都唔会食,因为多数都好嚡,不过今次呢个竹丝鸡件出奇地好软熟,仲有一整件花胶同螺头,好足料。上汤龙虾好新鲜,咬落鲜甜,上汤带出鲜味之余令龙虾味道层次更丰富。最期待嘅鲍鱼真系煲得好入味,又够溏心,四十五头size刚刚好,质感有咬口同弹牙,,鲍鱼仲好入味,花菇好厚肉,煮得够淋同非常嫩滑。另外仲拣左千岛酱炸虾球同姜葱斑球食,千岛酱捞虾球出面真系食唔到,仲要卜卜脆,酱汁同虾配合得恰到好处!我地四个人眨下眼就清晒。斑球煎得唔干身,食落肉嫩多汁,仲要一条骨都无。呢个川妈子炒饭都唔错,用豆豉酸菜粒炒原来都几香口,成个炒饭口感都非常丰富。最后有甜品蕃薯糖水佢收尾,黄糖
斑球煎得唔干身,食落肉嫩多汁,仲要一条骨都无。
最后有甜品蕃薯糖水佢收尾,黄糖味香,甜度啱啱好,好满足~