2019-05-19 1130 浏览
亚哥生日,设家宴于中环五陵会五陵会( Sports Club)系香港老牌会所,上世纪二十年代由一班华人富豪创立,以精美怀旧粤菜闻名之前嚟过几次食饭,啲嘢食真系无得弹听亚哥讲入会唔易,要资深会员介绍,入会费不菲,家阵已有人满之患,唔再收会员啦😅由于亚哥系呢度嘅熟客,所以经理俾足面佢,特别开间房,有两个人服务,经理不时过嚟打招呼,问佢满唔满意啲菜色!上桌前,有人同我哋分好啲菜,然后送到每人面前当晚菜单如上图所见……相当丰富😋餐前小食:三小碟香酥芋角系呢度好有名嘅小食,咬下香酥松化,食落阵阵芋香  百花煎酿豆角亦系水准之作打开椰盖,椰香扑鼻,啖汤好甜,但又好清,一啲都唔俗,我连里面嘅椰肉都食埋好大只虾,虾肉鲜甜,连虾壳都好好味鲍鱼炆得超入味,用刀义切开一块块送入口,啖啖肉,腍滑烟韧,味觉一流鹅掌亦肉厚味佳呢道菜好清淡,正好用来中和刚才浓味的食物蒸嘅时间好似耐咗啲,肉质唔够滑,但整体仍然好食,个豆腐非常之滑只鸡做到皮脆肉嫩,鸡肝甘腴食到呢度,已经好饱,无办法再食个面啦因为我要留番quota食甜品呢餐饭,成家人食得好开心,祝亚哥年年有今日,岁岁有今朝,福如东山、寿比南山
亚哥生日,设家宴于中环五陵会

之前嚟过几次食饭,啲嘢食真系无得弹

上桌前,有人同我哋分好啲菜,然后送到每人面前

当晚菜单如上图所见……相当丰富
😋
餐前小食:三小碟

香酥芋角 百花煎酿豆角 野菌牛柳粒

香酥芋角系呢度好有名嘅小食,咬下香酥松化,食落阵阵芋香
 百花煎酿豆角亦系水准之作

原个椰王炖花胶螺头汤

好大只虾,虾肉鲜甜,连虾壳都好好味

鼓油王煎焗大虾

鹅掌亦肉厚味佳

吉品鲍鱼鹅掌花菇生菜胆

呢道菜好清淡,正好用来中和刚才浓味的食物

蟹肉鲜菇霖芥菜胆

清蒸大金老虎班伴滑豆腐

只鸡做到皮脆肉嫩,鸡肝甘腴

古法焗鸡

食到呢度,已经好饱,无办法再食个面啦

鲍汁肉丝捞粗面

因为我要留番quota食甜品