2022-07-21
大围名店终于开到黎铜锣湾啦之前想试 但见要排队咁 又费事等 个人唔系会热捧店嘅人🙈点知见铜锣湾fashion walk开咗 去试吓以为都要排队 点知直入 虽然入面都坐满 但冇谂咁多人 可能因为未多人知?Menu系枱纸😂有个$188嘅 铜锣湾店限定 我就冇咁豪最后叫咗个推介中比较平啲嘅试吓▶️ 棉花鸡 ($98)其中一个推介款式 主要有鸡肉 北菇 鱼肚 雪腿丝卖相唔错 望落去好似碗高级拉面咁🍜𩠌唔太多面就系扁阳春面 一开始有啲一旧咁 要自己整散佢🐔鸡肉用上日本鸡肉 食落又真系好嫩滑㖞 明显唔系雪藏鸡 不过就带啲皮北菇 鱼肚看似配料 但都系精粹😋两个都索晒汤汁 咬落超juicy 鱼肚好似豆卜咁❤️原理似食关东煮🍢件件都好食又入味又可以品尝汤底雪腿丝虽然唔多 得几条 但味道就好出 有金华火腿味 同汤底特别夹味👍🏻🍜扁阳春面亦有惊喜 见佢咁扁 以为会好冇质感 点知原来系几烟韧😍仲好挂汤添 同拉面、上海面、刀削面、米线完全唔同 平时较少食所以觉得佢别具特色有趣地见朋友点嘅「海龙皇」系配再幼身啲嘅阳春面 感觉更加吸汤😲汤底真系冇得输👏🏻从未试过食面咁欣赏佢个汤底同埋想饮晒佢 饮落杰杰地 味道真系明显系
之前想试 但见要排队咁 又费事等 个人唔系会热捧店嘅人🙈
点知见铜锣湾fashion walk开咗 去试吓
Menu系枱纸😂有个$188嘅 铜锣湾店限定 我就冇咁豪
最后叫咗个推介中比较平啲嘅试吓
▶️ 棉花鸡 ($98)
其中一个推介款式 主要有鸡肉 北菇 鱼肚 雪腿丝
卖相唔错 望落去好似碗高级拉面咁🍜𩠌唔太多
面就系扁阳春面 一开始有啲一旧咁 要自己整散佢
棉花鸡
汤底真系冇得输👏🏻从未试过食面咁欣赏佢个汤底同埋想饮晒佢
饮落杰杰地 味道真系明显系用真材实料经过长时间煲出嚟先做到咁浓郁!
非一般鸡汤或浓汤宝味 少少鲜甜而不太咸 感觉健康因为豪无味精亦不油脷
一开始嘅我都以为人地吹大咗 但食完之后就好佩服🫶🏻名副其实嘅好食 不块为米芝连推介
食完之后会想再encore回味一下😋
服务都意外地好 啲姐姐超醒目同有礼貌 唔会摆款 见我支消毒酒精冇乜 即刻话:「我呢度有好大支㖞」然后成支俾我😂笑咗
CP值就睇你点定价一碗面 如果你系当佢一碗车仔面/米线食 咁一定贵
但如果同拉面相比 我会话抵食
佢份量未必多 正常 可能7成饱 但呢个汤底自己屋企冇可能煮到 品尝到我觉得值💗