2016-04-30
见到Openrice评价唔错,今日终于决定去食,未够7点就去到门口避开人龙。当然叫左最出名嘅砂窝粥,细嘅$150起,大嘅就$280起,配料自选。叫左只大膏蟹($170),象拔蚌($30/份)x2,蛏子($60/份),加埋就系一个大嘅砂窝粥。超初满心期待,点知个粥一到,只蟹大就够大,但系一啲膏都无,根根本本就系一只水蟹!!象拔蚌2份,全窝粥得个一只咁大把,收我$60!!蛏子算似好啲,有5-6只咁啦。咁嘅"砂窝粥"盛惠$290!简真系一种侮辱! 侮辱左佢自己同啲食客!其他小食, e.g. 锅烧肉,牙签鸡, 手打鱼蛋, 牛丸, 小米饺, etc. To be fair, 几十蚊一个,味道系唔错嘅,份量多定少见仁见智。另外间铺头服务态度一流!问佢摆杯水,同我讲话"唔好意思,我地无水供应",做得食肆嘅水都无,唔系吖嘛!!回眸一望,仲有好多人排队等食㖞,不过香港系自由社会,佢地可以试一试间餐厅嘅,可能有另一番体会呢。
象拔蚌2份,全窝粥得个一只咁大把,收我$60!!
蛏子算似好啲,有5-6只咁啦。