餐厅: 翠亨邨 (利舞臺廣場)
资讯:

2014-08-04 5492 浏览
是咁的,个人觉得香港酒家多如天上繁星,有好食难食,有高档平民。要打破平野冇好野嘅定律,真系除左汪阿姐张床褥之外,冇边个做得到。不过,一百蚊楼下食半只鸡,好多地方都做到,而且质素唔差。咁俾成两百蚊食半只鸡又系咪要食完之后有高潮咁高要求呢,又唔系,不过你叫得翠亨一靓鸡,系咪应该起码鸡有鸡味,并唔系一碟手撕沙姜冰鲜鸡呢。唔系话你唔好食,不过卖相差,点做招牌菜呢。碟卤牛腱算系不过不失啦,68蚊还可以,个卤水系有啲唔同嘅。枝竹火腩炆龙趸头腩,味道不俗,个煲就够大啦,鱼就碎上到不能再碎,卖相就唉,放多几条绿色嘅葱都唔会蚀嘅。好啦,终于有碟靓啲,红酒梨黑醋脆猪柳。卖相系正嘅,不过果两排响碟边嘅橙红色红酒梨,冇红酒味,亦冇梨味,又帮唔到碟fusion进化版嘅生炒骨,佢嘅存在价值响边呢,单纯伴碟?到个黑醋,我谂住一系意大利陈醋,一系滇江香醋,两者特色系酸而不涩,带甘甜,有独特香味。好明显佢用嘅系something else, 唔酸唔甜,老实讲你俾是但样出味啲我都收货。唯一可取系猪柳粒尚算脆,咁就128蚊。最安慰系个煲杏汁白肺汤,例牌四人份,$238 。七个人够分,仲有两碗半添饮。白肺够白,干净冇腥味,杏
翠亨一靓鸡
碟卤牛腱算系不过不失啦,68蚊还可以,个卤水系有啲唔同嘅。
牛腱
枝竹火腩炆龙趸头腩
红酒梨黑醋脆猪柳
最安慰系个煲杏汁白肺汤,例牌四人份,$238 。七个人够分,仲有两碗半添饮。白肺够白,干净冇腥味,杏味香浓,属水准之作。杏汁白肺汤系手工汤水,呢个价钱,呢个质素,呢个份量,算系超值。
杏汁白肺汤
总结,我人一向厚度,写野大多隐恶扬善,因为我相信一分钱,一分货。平嘅,素质未到门槛嘅,我会调节评价。一间知名食府,收得人钱,就要俾到货,你每碟减三十蚊就差唔多。否则,唔该,俾多少少心机,味道不变,卖相改善都好。
2014-08-03
杏汁白肺汤