2015-05-02 776 浏览
五一黄金周,如果吾系因为男朋友既台湾朋友黎左,我相信要佢去同人逼,系冇可能的。佢地一场黎到,香港既朋友自然会谂起系西贡食海鲜。因为今日人太多,我地等左大约十五分钟,比预期快。以为坐底叫嘢食,好快就有得食,点知等食既时间仲耐过等位,大家开始肚饿,但催左几次都冇人理,系有啲无奈。加上带左囡囡黎,连狗仔都冇耐性,同佢跑左两转先见第一碟豉椒炒圣子出场。圣子一早起左肉,放便大家食。镬气系够既,但系啲肉唔够肥,差左啲。跟住出场既系虾刺身,都系头身分开,放系一大兜冰块上面。虾几新鲜,好爽口,欠胶质。我地见啲虾头大大只,就甘扔左好哂,所以侍应建议用黎煲粥。接住既菜都陆续上枱,椒盐濑尿虾、辣油浸螺、炒饭。原来台湾冇濑尿虾同圣子,佢地敢食圣子,仲赞吾错,但濑尿虾就吾敢食,最后勉强食左一只。本人其实都麻麻,因为剥壳好烦,加上呢碟虾又瘦又吾够入味,真系有啲失礼…螺,讲真,好难吾好食,佢特别之处系加左乌冬,好滑,但…放落黎,同辣油个阵螺味一齐食就怪怪地。炒饭更加一般,我钟意佢系生炒饭甘,硬硬地,但冇料,连蛋都悭家得过份,大家麻麻地。我食到中场先知,菜冇哂,个阵只系八点半左右,今日有几旺场,可想而知。菜上哂,仲碟
菜上哂,仲碟碟份量吾多,所以追加拼盘、炸鱿鱼。冇几耐,粥黎喇。煮法真系冇咩功夫可言,胜在啲虾头够鲜味,所以清清地,吾油,几岩胃口。拼盘有叉烧、冻肉,好似仲好味啲,份量叫正常。去到尾,终于见到一碟满哂炸鱿鱼。粉酱算薄,肉好嫰,好新鲜,最岩胃口系圣子以外,就系佢。
整体吾算食得满足,六个人要叫到八九样嘢先够饱,埋单二千一,我谂系名气太大而已。

后话:我地埋单之后,有一个内地女人有礼貌走埋问我地食左几多钱,因为佢听到我地六个人都系二千一,佢地四大一细反而食左六七千蚊!我地眼都突左,所以帮佢计下食左啲咩甘贵。原来佢叫左刺身、蟹之类,样样接近一千,净系蟹都九百几,我地只可以话,佢吾应识价,做左猪仔!!!
2015-05-01