2021-11-28 549 浏览
又到放假出去揾嘢食嘅日子,呢日嚟到太子揾到呢间专食饺子🥟嘅「专门店」星期六嘅下午都有唔少人等位,不过好快就可以入座。饺子选择方面基本上分汤饺类同煎饺类,另外比较特别就系有车仔面选择,真系一次过可以满足晒3个愿望!首选当然煎饺啦,有3款唔同口味,但煎饺必然系拣韭菜饺,无得输!▶️煎韭菜饺 (10只) - 每只都大大只,差不多1只等如人哋2只,而且皮薄馅料亦好丰富,必试之选!▶️汤饺就试咗白菜肉饺 (另加了米线底) - 亦都大大只,但比较起上嚟,韭菜会比白菜肉香。汤底清淡得嚟有味,店员声称佢哋嘅汤底系无味精嘅生鱼猪骨汤底,是真是假?反正我信了,哈!▶️车仔面 - 𩠌料就一般有嘅大路选择,我哋亦点咗大路嘅猪皮鱼蛋试试,猪皮正常,但鱼蛋就争少少,无人哋街边档口嘅咁好食,而汤底亦欠缺了腩汁,如果加了色会更似一碗车仔面,总结就系可以唔使试,直接食饺子就好!▶️辣菜脯 - 随意添食,加落汤饺会更惹味,但其实都几辣,自问食得辣嘅都辣到出晒汗@@总结:食物质素好好,「美味饺子店」又真系讲得无错,店内格局尚算整洁,但唔好期望会坐得好舒服,至于价钱方面贵定平就见仁见智,我自己就觉得无食过嘅不妨一试!

下午茶
  • 煎韮菜饺