2014-01-18
已经有成差唔多一年冇写过食评了, 见宜家sem break得闲就黎update下, 皆因最近食过一间唔错既餐厅, 我好欣赏, 值得我为佢写2014年既第一篇食评 。第一次去呢度食系十二月既事黎, 果时佢已经开张左两三个月, 听妈子讲话有间野开左系新墟, 周围派传单, 反正都谂唔到食咩, 择日不如撞日, 即刻去左试 。去到店果时真系窒左一窒, 估唔到佢会开系呢度, 呢条街好静, 平时都唔多人行, 好少食肆会开系呢D位(隔离间妙法斋都系有熟客客源先生存到咁耐), 不过既然佢咁有信心开系呢度, 点都要入去一试。店面有个大蕃茄, 好符合TOMATO专门店既形象 门口外面有一个大餐牌, 上面写左当日既set, 佢得A同B两款, 不过唔理lu, 医肚紧要, 妈子叫左个set lunch粟米汁龙利柳饭, 我叫左个menu上既鲜茄MIXMIX肉肠意粉, 佢地所有饭/意粉餐都有得跟一杯苹果汁/橙汁, 等左十分钟, 终于上枱 , 可能因为我地十一点几去既关系, 佢地岩岩先煮, 所以要等下 上到枱, 卖相真系一流, 睇落真系拍得住D高级餐厅, 食落亦有相当水准, 先试个酱汁, 睇得见一旧旧既蕃
去到店果时真系窒左一窒, 估唔到佢会开系呢度, 呢条街好静, 平时都唔多人行, 好少食肆会开系呢D位(隔离间妙法斋都系有熟客客源先生存到咁耐), 不过既然佢咁有信心开系呢度, 点都要入去一试。店面有个大蕃茄, 好符合TOMATO专门店既形象 门口外面有一个大餐牌, 上面写左当日既set, 佢得A同B两款, 不过唔理lu, 医肚紧要, 妈子叫左个set lunch粟米汁龙利柳饭, 我叫左个menu上既鲜茄MIXMIX肉肠意粉, 佢地所有饭/意粉餐都有得跟一杯苹果汁/橙汁, 等左十分钟, 终于上枱 , 可能因为我地十一点几去既关系, 佢地岩岩先煮, 所以要等下 上到枱, 卖相真系一流, 睇落真系拍得住D高级餐厅, 食落亦有相当水准, 先试个酱汁, 睇得见一旧旧既蕃茄肉包住D酱汁, 咬落啖啖肉, 汁同肉一齐系口腔里面迸发出来, 浓郁既茄味即刻充满哂成个口, 接住食既意粉亦都食到秘制酱汁既味道, 肉肠则冇乜特别, 一般般。整体黎讲, 基本上系食佢既招牌蕃茄, 真系做得有水准 我自问食过咁多茄汁意, 食到冇用现成货开既已经少之又少, 净系自家制呢一点已经值得我再去帮衬, 加上我又系钟意食蕃茄之人, 一个字: 正!!! 橙汁就普普通通。
至于妈子既set, 佢话D粟米汁OK, 浓度恰到好处, 薄身一层包住饭同鱼, 味度亦带微甜, 非常适合送饭, 个龙利柳系炸既, 呢个真系有惊喜, 鱼炸得好香口, 外脆内嫩, 鱼本身冇太多既调味, 冇盖过佢本身既鱼味, 而系靠个汁带起, 又系一个赞顺带一提, 我之后都黎呢度食过好几次set lunch, 佢D炸野真系好好食, 炸鸡翼、炸鱼都系大力推介!而且佢set lunch都只系$36, 坚系抵! 而且份量又OK, 再加埋杯野饮, 其实够哂数
之后有次去左食早餐, 谂住试埋佢地既招牌蕃茄汤, 入到去睇住个menu, 谂左好耐, 因为佢D价钱同份量都有D微妙 $29双拼(多几款选择)粉面早餐(转蕃茄汤+$3) VS. $30蕃茄双拼粉面早餐+西多士, 睇你好唔好蕃茄, 唔好既就会系$26果个抵D, 不过我果时唔太肚饿, 所以叫左个$29既火辣牛丸拼汉堡扒蕃茄浓汤螺丝粉, 早餐全部系跟果汁/咖啡/茶, 照旧橙汁, 今次呢餐系睇左OP食评先去的, 所以唔驶谂一定系叫螺丝粉, 意粉会难吸汁, 果然冇叫错, 螺丝粉焯得刚刚好, 软软的, 坑纹锁实左汤汁, 一绝!蕃茄汤亦冇令我失望!极度浓郁且充满茄香, 个汤浓到甚至食到蕃茄碎同皮, 不愧为招牌, 必食! 黎到呢度唔食佢同冇黎过冇分别, 加果3蚊绝对系物有所值! 至于火辣牛丸则麻麻地, 只有辣味而冇其他味, 即使浸系蕃茄浓汤入面仍然吸唔到味, 呢个唔推介汉堡就冇咩特别, 都系普通现成货。而妈子就叫左松软猪扒蕃茄浓汤螺丝粉配西多士, 最主要系要试佢个松软猪扒, 因为见好多食家都推介佢, 果然正! 佢好食在唔同出面一般茶餐厅既猪扒, 出面果D会拿得好劲, 基本上只系食到松肉粉/鸡粉味, 但佢呢度就做得好好, 入味之余又唔会韧, 完全做到「松化」呢一点, 实为上品。不过佢既份量足以抵得上一个lunch, 稍为细食既朋友食完佢都唔驶食晏咁滞, 而且佢早餐做到十一点半, 早一点黎不妨一试, 当做lunch都唔错
题外话/补充资料:
set lunch抵食!