2021-10-15
呢间元祖位于慈云山嘅餐厅以煲仔饭同瓦煲沙爹牛面而闻名 book mark咗好耐一直欲欲想试但嫌远🙈 宜家旺角都有分店 终于可以试到喇 可惜感觉声名过大 失望而回 哭🥲餐厅装潢的确有心思 用左好多旧香港元素 例如红色铁闸 绿色假窗框 大排档木枱 十大酷刑折櫈 最瞩目系一开始门口上方大大个做大戏𠮶啲戏棚花牌 加上红红绿绿嘅霓虹灯 非常抢眼(已经搬返入店内)˜”*°•煲仔沾面($78)•°*”˜ ˜”*°•煲仔汤面($78)•°*”˜ 两款煲仔都系有四样野需要拣 分别系1)酱汁: 沙爹🥜/麻辣(汤)🌶️/番茄🍅 2)汤底: 龙虾汤🦞/鸡汤🐔3)𩠌: 拣滑牛肉/牛小排+$50/猪肉饼/鸡皮卷 4)面: 公仔面/粉丝🍜最后拣左沙爹龙虾汤滑牛沾公仔面 同埋沙爹龙虾汤鸡皮卷汤公仔面~两碗都系龙虾汤 但两碗完全品尝唔到龙虾味🦞 沾面好似倒左成罐粗粒花生酱落去咁 超级浓!超级杰! 每啖都会咬到花生粒🥜 但油份相对上都超级多🙈 滑牛冇特别冇比较冇伤害 沙爹汤面即刻觉得失色不少 虽然汤嘅份量唔系多 食食下都变左沾面咁 但沙爹味道就淡口好多 亦都冇乜花生碎˜”*°•麻辣三宝($30)•°*”˜ 有猪皮 鱿鱼 牛
˜”*°•煲仔沾面($78)•°*”˜
3)𩠌: 拣滑牛肉/牛小排+$50/猪肉饼/鸡皮卷
4)面: 公仔面/粉丝🍜
˜”*°•麻辣三宝($30)•°*”˜
有猪皮 鱿鱼 牛柏叶 酱汁非常稀 水咁 斋麻唔辣
沙爹牛面就不了 绝对系过度神化左 不过佢地嘅驰名煲仔饭都仲系想试吓嘅 但员工态度恶劣 一系讲野冇尾音 一系就唔讲野 的确赶客 所以就算试都系去慈云山试算了🙃