2018-12-02 843 浏览
一直喺屯门元朗食饭都冇介绍过食海鲜,今次适逢朋友嘅生日一行六人过嚟三圣邨食海鲜,讲到三圣邨老字号得来又够出名嘅莫过于今次帮衬既「海天花园酒家」,海天花园酒家之所以名号咁大,系因为佢喺2008年嘅华尔街日报得到奖项,而且多年来多位达官贵人都系依间酒家嘅宾客。 先讲讲地理环境,喺三圣邨食饭非常适合揸车人士,有三个露天停车场一个有盖停车场,亦好容易揾到价钱相宜嘅代客泊车服务,又或者你唔系揸车嘅人士,依度就近轻铁站巴士站或者系红色小巴一样去到附近。 今次介绍嘅三圣邨食海鲜有别于其他地方食海鲜,依度食海鲜必须要喺下面嘅海鲜档摊选取心仪嘅海鲜,然后攞去任何一间餐厅做加工,因为海鲜档摊同餐厅系冇任何关系,而餐厅都唔会设有任何养海鲜嘅设备,所以应该唔会偷龙转凤。 今次饭局嘅首要系要去海鲜档买平靓正既海鲜,根据朋友介绍,有免费泊车嘅摊档,海鲜售价一般比较贵,至于去边间会比较新鲜比较平就真系唔同人有唔同嘅心得。 我哋去咗一间店面比较旧嘅老字号选购完心头所好,就带着一袋二袋行上海天花园酒家,因为一早订咗枱关系我哋好快可以就坐,侍应问完我哋
,而且多年来多位达官贵人都系依间酒家嘅宾客

我哋去咗一间店面比较旧嘅老字号选购完心头所好,就带着一袋二袋行上海天花园酒家,因为一早订咗枱关系我哋好快可以就坐,侍应问完我哋饮咩茶就开始帮我落单,亦发现依间餐厅比起三圣村其他餐厅落单嘅分别,佢哋落单只系会将一袋袋嘅海鲜放喺地下,有别于餐厅会用一个个筲箕盛起海鲜,系落单方面感觉上卫生较差。

落完单大概等左20分钟,菜式亦都接种而黎放上枱面,可惜佢地差唔多最后先至放个刺身上黎,上菜次序不合预期
,跟住开始讲每一道菜嘅情况
蒜蓉粉丝蒸开边花竹虾

蒜蓉蒸开边花竹虾:花轴下原本够晒新鲜,入口弹牙,虾嘅鲜味十足,可惜佢啲蒜蓉蒸到带左D苦味出黎

椒盐赖尿虾

椒盐赖尿虾:依个𩠌中规中矩,赖尿虾嘅鲜味十足,但系椒盐冇香气冇镬气可言

清蒸苏鼠斑

清蒸苏鼠斑:蒸嘅火候啱啱好,豉油亦都带得出鱼鲜味,非常好食水准之作

墨鱼刺身

墨鱼刺身:新鲜弹牙爽滑,可惜食完主食,再食刺身觉得有啲奇怪,而且仲要唔够冻

姜葱台山蚝

姜葱台山蚝:全晚最差嘅菜式,炒到有阵㶶味

芝士焗龙虾

芝士焗龙虾🦞:芝士汁做得好好,香得黎唔腻又唔桨口,配合埋龙虾独有嘅鲜味,非常好食

整体而言,一间标签度整海鲜咁顶级嘅餐厅比我嘅感觉系浪费左我一大半嘅海鲜,仲要系我用饍其间,我隔离张枱竟然有只曱甴喺度周围走
当堂冇晒胃口仲有啲反胃,虽然即刻叫阿姐帮我地执走咗,但系卫生方面真系好差,睇嚟都冇下次
2018-11-30
庆祝纪念