2022-08-28 166 浏览
呢间cafe嘅tiramisu被誉为全港最好食嘅tiramisu,之前嚟过几次唔系卖晒就系太多人排队,今日第四次来访终于食到。另外仲嗌咗一个沙律,补充膳食纤维摄取量。鲜橙羽衣甘蓝藜麦沙律 $68本身只系谂住求其嗌个沙律,点知食落有惊喜。沙律酱汁酸酸甜甜,盖过咗羽衣甘蓝嘅草青味,配上一粒粒藜麦同洋葱碎,增加口感嘅层次。虽然鲜橙分量太少得几片,而且完全唔甜,但系整体个沙律都好食,系一道唔错几开胃菜。提拉米苏 $52不过正所谓希望越大失望越大,呢件tiramisu同我嘅期望有好大差距。首先以卖相嚟讲,佢嘅四边切口唔齐,仲有一小块飞咗出嚟。味道而言,个人认为咖啡味同酒味都唔够浓。个人比较钟意手指饼浸到湿晒嘅感觉,而呢件tiramisu嘅手指饼中间仲系白雪雪嘅,食落口感唔够湿润。总括而言,Cafe嘅食物不过不失,定价进取,但系味道只可以用普通嚟形容。另外值得一提嘅系Cafe采用自助形式,喺counter落完单之后会比一部取餐机你,到部机响再出counter攞,而且食完之后要自己收拾枱面将餐具放喺指定位置分类摆放。如果咁啱经过唔使排队可以一试,但系如果山长水远过到嚟要排长龙嘅话就唔值。

鲜橙羽衣甘蓝藜麦沙律 $68
鲜橙羽衣甘蓝藜麦沙律