2019-05-14
名仰大名特登黎到观塘嘅春水堂,8点钟食饭时段依然要排队。但排队嘅时间唔算长,半个钟都唔洗就可以入座了。见到好多台式食物,忍不住嗌了不少,包括有当归药膳汤、盐酥鸡翼和杏包菇、红烧牛肉面等。药膳汤略嫌药膳味较淡,盐酥鸡翼和杏包菇都系好普通。唯一值得一赞嘅系红烧牛肉面,系真系好食嘅。牛肉够淋而且成个面都够入味,所以唯一觉得好食嘅系个牛肉面。黎到春水堂无理由唔试饮品,点了铁观音珍珠奶茶和柠檬爱玉绿茶。铁观音奶茶系好饮的,唔似一般的珍奶咁甜,而且还有铁观音的茶味,珍珠亦好食。至于柠檬爱玉绿茶虽然饮得出系调校过较迎合港人口味,但仍然系比较酸,同饮紧阵味好似番枧咁到最后试埋个甜品就已经决定无下次了,叫左个珍珠熔岩蛋糕,除左珍珠系比较出色之外,其他的都系好一般。总结:可能唔系叫d特别野食啦,觉得d野食好普通,要排队嘅就真系唔好搞了。
但排队嘅时间唔算长,半个钟都唔洗就可以入座了。
药膳汤略嫌药膳味较淡,盐酥鸡翼和杏包菇都系好普通。
唯一值得一赞嘅系红烧牛肉面,系真系好食嘅。
牛肉够淋而且成个面都够入味,所以唯一觉得好食嘅系个牛肉面。