2018-03-20 2497 浏览
生日庆祝想拣间传统上海菜,最后选择成日经过都唔多留意到嘅「沪江饭店」。朋友负责订枱共8人,但电话订座过程完全无提示过要预留任何菜式,就这样到庆祝当晚啦!准时到达饭店,第一个印象系嘈、嘈、嘈,真系要连讲三次「嘈」,之后就觉得好迫呀,饭店set枱相当进取,用尽所有空间,所以形容饭店环境只用「嘈+迫」二字就够!服务方面就真系强差人意,大概系旧式作风或服务员太忙,佢哋根本无多余时间应接食客所需,而且我觉得普通服务生比貌似部长或经理们更会招待食客!等了又等终于有人招呼点菜,第一道想叫北京填鸭,服务员反应:「呵、呵、呵,你哋想食?无订就想食?边有得你食!」要预早订无问题,问题系订枱时从来无人提过!再叫另一必食「炒鳝糊」,又话卖哂!!!看看手表,现在时间只系晚上七时三十分!!食过多间岀名老牌上海京菜餐厅饭店,系完全唔会发生!最后点了——小笼包x2、蒸肉饺、素饺 (每笼各4只):三款我只食了小笼包,皮不够薄、馅不够汁,失望!葱油鸡(半只):同想像中有啲岀入,原来系炸子鸡,味道尚算不差。红葱头虾胶酿豆腐煲:算是不错,虾胶弹牙再酿豆腐,好食!赛螃蟹:无咩惊喜,朋友话几好,但我嫌唔够滑,一般!火腿玉树:总觉

!!!看看手表,现在时间只系晚上七时三十分
!!食过多间岀名老牌上海京菜餐厅饭店,系完全唔会发生!

最后点了——

红葱头虾胶酿豆腐煲:算是不错,虾胶弹牙再酿豆腐,好食!

赛螃蟹:无咩惊喜,朋友话几好,但我嫌唔够滑,一般!

火腿玉树:总觉得火腿跟介兰不是太相配,味道不过不失。

招牌炒拉面:不是太油,几好!

原煲咸肉菜饭:唯一一个即赞,咸肉不会太喊而够香,菜饭干身不油腻,好食!

胡椒鲜肉烧饼:最早叫,最迟上的三个烧饼,好辣,朋友话好味!

仲有几样菜无影相,印象都只系系中规中矩。

用膳完毕,三催四请先有人帮手执枱,同上生日蛋糕,账单上亦有一项叫「自来蛋糕」,要收取$50所谓切饼费,事前已知,亦已接受!但问题系8个人俾6支叉、5只碟
!饭店收得人所谓切饼费(其实都系自己切),可否认真点,钱就识收、基本服务都欠奉!

今晚系一个既超级嘈吵嘅环境、又令生日主角失望嘅生日庆祝!都系𠮶句,名过于实、只此一试!
2018-02-09