2015-07-12
Sorry!我只能用名过于实去形容⋯呢间甜品店长期位于openrice前列名次,知道咗一段时间,终于可以潮拜一下,试试卢山真面目。星期日同朋友食完晚饭,见仲有甜品嘅胃,所以特登去旺角黑布街走一转⋯真系好耐冇嚟黑布街,周围都餐厅林立,差唔多间间都有人排队,当然我地今日特登嚟食嘅甜品店亦不例外啦~时间夜晚八点几,已排满十几人⋯但一场嚟到,等等都无妨嘅~等咗5分钟左右,前面有4个男生顶唔顺话要转场离开,咁就益咗我地可以排前4个位喇!由于前面都系4至5人为一堆,我地两个就更加易被安排入座,等左15分钟左右就成功入座喇!店内环境比较细同窄,分两层做营业,装修简单得嚟都几有味道~用上温柔嘅黄灯,令人心情放松。餐牌甜品款式不多,大致上分为4类左右⋯而每一类再分唔同嘅味道。我同朋友原本打算两人要3款,但由于台较细,所以先落咗两个甜品,第三个打算食完再落过~满心欢喜,甜品时间终于到喇~绿茶奶冻用上透明玻璃杯奉上,观感相当讨好,特别别致!绿茶波波雪糕茶味浓厚,而且质感幼滑!唔错唔错~可惜试埋个奶冻底⋯噢⋯冇味道可言⋯加上口感怪怪嘅苹果粒?见其他人话系苹果粒,但我唔肯定,因为我食极都试唔出系乜嘢,只知口感不
满心欢喜,甜品时间终于到喇~
绿茶奶冻
用上透明玻璃杯奉上,观感相当讨好,特别别致!绿茶波波雪糕茶味浓厚,而且质感幼滑!唔错唔错~可惜试埋个奶冻底⋯噢⋯冇味道可言⋯加上口感怪怪嘅苹果粒?见其他人话系苹果粒,但我唔肯定,因为我食极都试唔出系乜嘢,只知口感不讨好,雪糕味道还可以⋯原本食到最尾先系精华所左⋯但所谓嘅精华,却切底地输了⋯搞到临尾愈食就愈怪⋯好漏
云呢嗱窝夫
呢个一摆上台就已经输左!冇一点吸引嘅魔力,生果?酸嘅⋯主角窝夫?口感唔实在,浮浮的感觉,色度不够,味道不够,香味⋯冇,sorry!如果要排队,我宁愿去排需时两个钟嘅咖啡x...但等15分钟嚟食呢个,可以用后悔去形容我地𠮶刻心情。
甜品系好主观嘅食物,必须色香味都要齐,选择已经唔多,味道却冇惊喜,好普通嘅作品,$52款嘅价钱,可以话抵,但当唔可以满足饭后嘅阿胃子,当然就唔叫抵啦!所以呢次伏我中咗!要怪就怪自己随波逐流啦。