2018-08-18
今日我同朋友三个拜完神,见到有广告大张旗鼓同高调甘宣传呢间爆丼丼,于是同朋友慕名而来。来到见到门面,以为系隐世小店,入面地方系吾大既。大概都已经下午2点几,都需要系烈日当空下等左15分钟先有位。我地入到来,见到好明显人手完全系吾够!无论系楼面定厨房。每个楼面都手忙脚乱甘,好多人举手都冇人理。最后几经波折后,终于落到单。我地叫左杂锦鱼生丼,火焰鱼生丼同爆火山丼。每个饭跟一个汤,系味噌汤,但放到冻晒先出俾客。完全冇人招呼茶水,扬手叫左几次先应我地,仲要三个人只攞两杯水。坐既地方超窄,坐得好逼,吾系好舒服。等左成半个钟,都冇得食。上菜非常慢,追左好多左,都话出紧。有枱迟入过我地,但食物齐晒。摆明我地张枱系漏单,但只话出紧,吾追可能永远冇得食。食物来到,想攞个碗分开啲鱼生同饭,但我地决定自己来,因为都知道冇人理我地。食物图片如下:杂锦鱼生丼火焰鱼生丼爆火山丼,鱼子超小,一啲都冇爆既感觉。我睇其他食客既图,人地系爆晒鱼子😅点解争甘远既?吾好俾图片呃左,就得好辛苦先映得稍为美观。以上鱼生全部系暖嫁,食落口感都比较奇怪,可能平时食开冻既鱼生多。其实叫爆丼丼,主要系底下白饭够厚够多,饭平面都有碗口甘高
最后几经波折后,终于落到单。
我地叫左杂锦鱼生丼,火焰鱼生丼同爆火山丼。
每个饭跟一个汤,系味噌汤,但放到冻晒先出俾客。
坐既地方超窄,坐得好逼,吾系好舒服。
食物图片如下:
杂锦鱼生丼
火焰鱼生丼
其实叫爆丼丼,主要系底下白饭够厚够多,饭平面都有碗口甘高,只系系面铺上几块鱼生,就收90几100蚊一个饭。
因为主要用白饭来营造一个爆既感觉,自然煲吾切,所以每个饭都好黏,完全吾系粒粒分明既珍珠米。
有名冇实,招呼吾好,环境吾好,野食吾好,吾会再有下次!