2005-06-30
见呢间野咁多人赞, 2 pair人一齐去食番餐啦, 星期六晚八点入到去都差不多full啦, 虽然系candle night的意大利菜, 但人好多枱set得好密, 环境好嘈, 呢个就系呢间野比我第一个impression, 好少意大利餐厅环境会咁嘈, 可能呢d就系causal意菜啦, 食客都系廿零三十岁比较young的坐底叫了一个鲜茄石班$118, caesar salad$48,砚仔墨汁面$68, 意大利肠pizza$78, 另加$8一客蒜蓉饱, 先上个蒜蓉饱, 一篮有六件, 有牛油同蒜蓉焗的, 好香好脆口, 好味道, 另有一只好cheap的不锈钢碟载住一堆好靓的牛油波波, 好唔match! caesar salad只系有一堆romina生菜同少少碎饱同烟肉碎, 生菜新鲜同脆口, 但系个sauce一般, 无惊喜. 砚仔墨汁面个size都ok, 四个人当然不够啦, 但系1-2人一定ok啦, 卖相同煮法都好中式, 失去左食墨汁面的western feel, 砚肉都多但系个味真系好中式又好普通......no good, Pizza系即烘的, 无理由唔试下, 呢个意大利肠pizza都几大个,
砚仔墨汁面个size都ok, 四个人当然不够啦, 但系1-2人一定ok啦, 卖相同煮法都好中式, 失去左食墨汁面的western feel, 砚肉都多但系个味真系好中式又好普通......no good, Pizza系即烘的, 无理由唔试下, 呢个意大利肠pizza都几大个, 但系个批底好薄同好un, 用刀都好难cut开, 食个时一定要用手捧住去食, 好麻烦, 味道都系一般.
鲜茄石班系全晚最好的一味菜, 佢个tomato Sauce好好味, 系好有蕃茄的原味,有好多鲜茄碎系度, 个味唔会系一味得茄汁味, 唔错唔错啊!! 石班有两件, 都是大件同厚肉的, 这是全晚唯一的安慰.......
最后order甜品, 有个应该系老板的人同我地介绍, 我地order左个pineapple icecream, tartufo同埋mocha ice cream, pineapple icecream清清地甜甜地咁都ok啦, 不过呢个系买番来的货, 相信同其他地方食的都无咩分别. tartufo系menu系一个朱古力圆波波但上菜个时系cut开左四件, 老板话因为以前试过个朱古力波波会四围碌, 好烦, 所以cut开佢, 我个mocha ice cream系佢极力推介之作, 但系menu系一个柱体, 上枱个时又cut开晒, 老板又话如果唔cut个waiter上枱之前一定会摇摆得好劲, 个结果系烂晒, 所以又cut, 卖相已经扣分啦, 食落个cream又太甜同好漏, 溶得太快, 虽然italian雪糕系无咁硬, 但都无可能系咁快溶, 同埋mocha味都好淡, 食左都唔知佢系mocha, cream入面个旧vanilla雪糕又无特别, $48太揾笨啦!!
甜品呢个先至系全晚最唔值的菜式, 其实佢一般食物都唔系贵, 大概$70-$100, 但系一个人份量的dessert要$48一客, 单食dessert都要成两旧水啦, 系咪唔抵先??
service系好, 食物唔贵(dessert除外), 但系个环境太迫太嘈啦, 我唔钟意.