2024-06-12
自从早排得知历史悠久既和昌大押有以意大利女星苏菲亚·罗兰(Sophia Loren )为灵感既新餐厅进驻,就一直好想过嚟试下-楼个间fine dining意大利菜😍所以同朋友-夹到时间,我哋就即刻上去试左佢新张期间推出既🌟Tasting menu🌟$688 @点餐冇耐,店员就拎咗盘新鲜热辣、香喷喷嘅面包🥖上枱比我地食住等,仲拎埋黑醋汁同橄榄油俾我地点包食。面包既种类有3款,口感风味虽然各有不同,但都一致高质👍🏻仲可以免费续加,净系个餐前包都已经足以感受到间餐厅诚意满满🫰🏻✨甜瓜汤配甜白酒汁及烟肉脆片✨清甜蜜瓜配上香脆烟肉脆呢个组合唔使讲就知-定冇得输喇,意料之中既好味道👅▫️Appetiser✨小龙虾他他配鹅肝配Moscato甜白酒汁及苦白菜✨呢份小龙虾🦞犀利喇‼️完全系将鲜、甜、嫩呢三样嘢发挥到极致,软糯鲜甜到唔识讲!!加埋伴碟鹅肝个阵鹅油甘香同奶油质感,外加爽脆白菜呢个组合真系无可挑剔,-定超过100分!✨薄切油甘鱼配车厘茄酱、 青瓜及海葡萄✨鱼油丰富既油甘鱼又嫩又滑冇腥味,配上酸酸甜甜既车厘茄酱同好脆口嘅海葡萄,感觉清新又开胃!▫️Pasta✨米粒意粉配海鲜、烟熏三文鱼籽及索伦托柠檬皮
✨甜瓜汤配甜白酒汁及烟肉脆片✨
▫️Appetiser
✨小龙虾他他配鹅肝配Moscato甜白酒汁及苦白菜✨
✨薄切油甘鱼配车厘茄酱、 青瓜及海葡萄✨
▫️Pasta
✨米粒意粉配海鲜、烟熏三文鱼籽及索伦托柠檬皮✨
又系一道令人超惊艶嘅菜品‼️米粒意粉吸收晒海鲜汤汁之后,变到烟靭弹牙,感觉好似食紧意大利饭;
上枱嘅时候已经传梨一阵火喉超够既鱼汤味,食落满满鱼味鲜香,再加埋海鲜碎粒既咬感同鲜味,同今晚嘅鲜味之最小龙虾他他真系叮当马头👍🏻👍🏻
✨墨鱼宽管戒指面配烤车厘茄,罗马花椰菜及意式小咸饼✨
烟烟韧韧既墨鱼宽管戒指面入面有好多墨鱼碎,入口鲜味十足,层次丰富!
▫️Main
✨意式炸油甘鱼配烧洋蓟及龙蒿酱✨
油甘鱼炸到皮酥肉嫩皮又薄,又系值得比个心🫶
✨炭烧M7 西冷拼慢煮牛肋骨配薯蓉及小西兰花
呢份炭烧M7 西冷完全系我心目中想要嘅五成熟😍肉质细嫩,入口油脂丰富、炭香味颇重,正‼️
牛肋骨经过慢煮后脂香四溢,接近入口即化,食落阵牛香味同M7西冷比都毫不逊色🙌🏻
▫️Pre-dessert
✨意式柑橘雪葩
柑橘原味好重,清清爽爽唔太甜❣️
▫️Dessert
✨ tiramisu ✨
呢份洒味较少、咖啡味比较突出既tiramisu又软又滑又香甜,几有水准!
可能系前菜、主菜太水准之上既关系,呢个甜品稍为唔够惊喜,应该加番重少少个灵魂苦涩味就会更加完美😋
饮品方面,我地叫左个2杯mocktails,佢系-杯加入左蜜桃既柠檬茶,味道好小清新❣️
系呢个咁典雅既环境入面享受到咁卖相精致、味道卓越既高质菜品,真系chill到爆,绝对值得比个like👍🏻
🔹Casa Sophia Loren
📍湾仔庄士敦道60-66号和昌大押1楼