2018-06-29
仲意食吞拿鱼嘅朋友有福喇! 北海丼开张以嚟都食过几次,每一次都好满足,特别仲意佢哋超新鲜嘅Toro,同埋烧吞拿鱼鲛!今次睇到佢哋推出咗个蓝鳍吞拿鱼二人餐好似好抵食,就约咗闺密嚟试下 好喜欢呢度用蓝色波浪花纹做主题。成间餐厅嘅感觉好舒服好和谐。第一道𩠌系吞拿鱼野菜沙律配柚子酸醋汁。好清新嘅日式沙律。佢哋好贴心咁将酱汁另外上,好好!第二道𩠌系韩风酱吞拿鱼渍。友人特别喜欢滑潺潺嘅食物,呢个佢超 Like!第三样系每人一份嘅四色吞拿鱼腩丼 份量好足、吞拿鱼腩入口即溶、超美味!丼饭上面嘅啡色小鱼仔系我食过最好食嘅,送饭一流!右上角个木盖子嘅小碗系吞拿鱼味噌汤。呢个有别一般味噌汤。因为饮得出佢系用鱼骨去煲个汤底嘅,好鲜味!食到呢到经已好饱,最后仲有一道𩠌:系我最期待嘅烧吞拿鱼鲛 二人餐嘅烧吞拿鱼鲛比起 a-la-carte menu order 细一啲,但系我哋两个女仔食觉得非常足够,仲食唔哂添。鱼鲛烧得刚好,皮脆肉嫩,感觉有好多鱼油 Omega 3 haha呢餐食到非常饱、非常满足!值得一赞系啲𩠌菜一道一道咁上,一啲都唔赶。有啲餐厅,尤其食set,多数会好快咁一次过出哂啲嘢,俾人感觉似整定哂
呢餐食到非常饱、非常满足!
值得一赞系啲𩠌菜一道一道咁上,一啲都唔赶。有啲餐厅,尤其食set,多数会好快咁一次过出哂啲嘢,俾人感觉似整定哂啲嘢晌厨房。
题外话/补充资料:
北海丼有个开放式 Show Kitchen,不时会有「庖丁解鱼」表演。有兴趣可以打电话 check schedule。好似几得意,即㓥即食,应该几新鲜。