2011-07-22
其实早系两年多前呢间Misocool系鲗鱼涌开店,畀我知道佢地有款面系用蒟蒻制造名为啜啜面已经想食喇,而且更有番茄汤底添,令我更加想食啦!但我本身又好少出街食饭嘅,就更加冇乜机会食到咯...之后我知中环都有分店,不过都系要过海呢,直到K11开幕后,有日系尖咀地铁站行经K11畀我见到有间食店咁熟口面嘅?咪走埋去睇两眼啰....噫~~原来系啜啜面店㖞,咁正系呢到开分店,咁我咪可以试吓啰!!呢晚我同好朋友点了一个主菜,另加$20可以4款任选2款前菜及饮品:﹣我:什菌有机野菜拉面 ($54) 转啜啜面(+$12) + 套餐($20) 野菜沙律、芝麻酱豆腐配即磨咖啡 = $86友:脆炸芝士鱼柳日式咖哩饭 ($57) + 套餐($20) 面豉汤、芝麻酱豆腐配青苹果雪冰(+$15) = $92另加<一口元贝 ($33)>合共:$232点完野食,侍应话要等大约 20mins,见佢好认真话要等20分钟,所以我都好认真计时㖞,最后都唔使咁耐嘅,系最后上枱的<脆炸芝士鱼柳日式咖哩饭>就真系要20分钟㖞,真系即点即制?但见碟饭我又唔见有烟出,不过问过友人食落口又话系热㖞,仲话好食添。呢次食完后都觉得呢间M
我:什菌有机野菜拉面 [番茄汤] ($54) 转啜啜面(+$12) + 套餐($20) 野菜沙律、芝麻酱豆腐配即磨咖啡 = $86
另加<一口元贝 ($33)>合共:$232
呢次食完后都觉得呢间Misocool完全可以翻兜呀!!
最先来到的<面豉汤>唔系好浓郁,几清淡,碗中冇乜料,不过都算几味。
黑色碗真系好有型,虽然睇落碗大面𩠌少,但食落去就唔系喇,我足足慢慢食都要食廿分钟,好似食极都未完咁,因为啜啜面有咬口又劲索汤汁,所以都几虽时食架,赶时间就唔好叫佢喇。
而什菌同野菜应该都炒过吓,好味料又多,啜啜面又烟烟韧韧吸埋汤汁一齐食又系好味!!
其实我唔钟意芝麻酱,但又钟意食豆腐㖞,所以都有食吓,又几好味㖞,芝麻酱唔甜都几有芝麻味,豆腐又滑,似系百福出品喇。
一碟4件的一粒连裙边的元贝放系品客薯片上面,的的骰骰,元贝顶分别有飞鱼子和鱼子酱,配上法式忌廉香草汁,卖相的确靓仔,亦都好食啫,GOOD!
试食友人的炸鱼,都炸得好松化,中间夹住淡淡既芝士,又真系几OK噃!
个咖哩汁只有少少辣,配菜就少咗D,如果可以多加2~3旧薯仔或甘旬就更好喇,因为只碟好大嘛,应觉好似好空咁,不过以呢个价钱来讲,整饭既质素都好有水准。