2021-06-02
天气热加上又落雨,感觉好似泰国(幻想旅行中) 🤣想食泰国野,就去Bamboo Thai食~#青木瓜虾沙律 🥗泰国野好多时都有啲开胃沙律,小妹都叫左青木瓜虾沙律醒下胃先,酸酸辣辣,辣度比想像中高,唔食得辣既小妹只系食到少少🙈,虾仁爽口,木瓜清新,系一个唔错既开胃菜,好辣既朋友仔记得试下HKD68#黄金虾饼 🦐本身想食春卷,可惜卖晒。就叫左个好多泰国餐厅都有既虾饼试下,炸得干身唔油,虾胶弹牙,虾味都几出,食得出用左好多虾去整,点埋甜酸酱,好味HKD75#火山排骨(小)🐖到重头戏,系Bamboo Thai既招牌菜,大部份人都会叫,差不多每枱都有,咁紧系要试下佢喇!因为2人食既关系,只点了细份火山排骨,上到枱望落份量俾想像中大份😳,岩晒打卡😍,难怪个个都话系镇店招牌菜,完全想像唔到叫大份的话个份量会系几咁多🙈猪排骨叠到好似火山咁⛰️,配埋葱花芫荽系面,感觉好似火山爆出黎咁既视角效果🌋🌋🌋🌋,排骨应该属于spine既部份,肉质偏瘦但唔鞋,有肉味,配埋咸咸酸酸好泰式风味既酱汁,令人食指大动(餐厅贴心俾埋手套方便落手食排骨抵赞👍🏻)HKD118#香茅牛肉捞檬 🐂想叫啲carbohydrate 食下,夏
#青木瓜虾沙律 🥗
#火山排骨(小)🐖
HKD118
火山排骨(小)
#香茅牛肉捞檬 🐂
想叫啲carbohydrate 食下,夏天热辣辣食捞檬感觉开心过食汤面🤪所以叫左个牛肉捞檬试下~牛肉软身唔韧一啲都唔干,加左洋葱,酱汁带淡淡香茅香味,捞檬汁酸甜带蒜香,好满足
HKD78
香茅牛肉捞檬