2021-11-23 107 浏览
坚尼地城今时唔同往日,多左好多小店酒吧同cafe,特登去个到行下海旁食下野。😋一早bookmark左依间阿元菜市场,阿元来了就食得多,餐牌上还是有分别吧。❤️芋圆火锅 ($99)坦白讲,我都系为左依个火锅而来,大概应该适合3-4人享用吧。汤底方面我同友人选择左黑糖牛奶,个人觉得比较配衬甜品。底料本身已包括三色芋圆、仙草、蜜红豆、豆腐花、黑糖珍珠,仲有满满既冰底。我地都冇选择再加配料,认为咁样已经好够食。卖相本来已吸睛,加上用埋外型华丽既金壶同锅,绝对有用心构思,影相一流。汤底自己加上,好味唔太甜,可惜芋圆有小小硬,其他配料都可以。假如大热天时食依个火锅,一定好爽!😆❤️阿元卤味摊因为当日当下午茶食,所以点既食物唔太多。百页豆腐 猪耳甜不辣 (比较有咬口,私心中意食😆)猪大肠 (好入味,重卤水味,推介👍🏻)整体来讲,卤水汁唔会太咸,大多卤味都入到味,价钱都合理。最后提提,繁忙时间用餐只有45分钟,可能惊排队既客人等得太耐吧。

❤️芋圆火锅 ($99)
汤底方面我同友人选择左黑糖牛奶,个人觉得比较配衬甜品

芋圆火锅

❤️阿元卤味摊
因为当日当下午茶食,所以点既食物唔太多。
百页豆腐
猪耳
甜不辣 (比较有咬口,私心中意食😆)
猪大肠 (好入味,重卤水味,推介👍🏻)

阿元卤味摊

整体来讲,卤水汁唔会太咸,大多卤味都入到味,价钱都合理。

芋圆火锅