2022-05-16
2083 浏览
喺社交平台见到香港街市海鲜鱼类研究社的朋友食得咁过瘾,即晚去左试下肥强老板嘅飞天面!五点几喺花园街街市地下海鲜档行逛,准备买料上去加工。平时去开杨屋道街市买海鲜,相比之下旺角啲𩠌真系贵啲。买咗$100海虾,准备比肥强制作飞天面。六点前到达位于街市3楼嘅熟食中心,我们是第二枱客,六点左右陆陆续续有人拎位,准备同朋友聚聚,吹水食饭。点左椒盐九肚鱼拼鲜鱿、椒丝腐乳通菜、Wasabi小排骨、酒煮鸡杂肠,当然唔少得系飞天面。老板娘介绍用好立克汁或腐乳汁,拣咗较特别嘅好立克汁试试。其他人仲等紧朋友,老板肥强好快就为我哋煮嘢食。喺熟食中心有趣嘅地方系可以睇住厨师制作食物,有啲似请咗个大厨唧唧为你炮制美食嘅感觉第一道上嘅系椒盐九肚鱼拼鲜鱿,𠮶浆做得好靓,好松脆,热辣辣劲好食。可惜份量就少咗啲,唔够喉!跟住是椒丝腐乳通菜。热辣辣上到嚟不在话下,炒菜有镬气唔系个个做到。个酱汁开好晒,唔会见到腐乳碎,啲菜好入味,又系正嘅!再黎系芥末小排骨。呢个我就觉得一般,Wasabi配排骨系夹嘅,但排骨炸得过火,有啲干硬。主角准备出场!只见肥强开始用筷子翘面,忍唔住行去影低制作过程。翘好面就要用滚油由上而下淋落去,高温令
买咗$100海虾,准备比肥强制作飞天面。
椒盐九肚鱼拼鲜鱿
椒丝腐乳通菜
芥末小排骨
芥末小排骨
主角准备出场!只见肥强开始用筷子翘面,忍唔住行去影低制作过程。翘好面就要用滚油由上而下淋落去,高温令面迅速变硬,成形!
制作好飞天面后,将刚炸好嘅虾放埋入碟,淋上少许好立克汁。由肥强亲自将飞天面端上餐桌,再用由好似淋铁板牛扒嘅黑椒汁的小壶,将剩余嘅好立克汁淋上面,一道超吸睛嘅好立克海虾飞天面大功告成。
好立克海虾飞天面
黎到用啲时间打卡在所难免,因为卖相真系超大!至于味道方面,个人觉得好立克汁甜咗少少,味道亦唔够浓,可能腐乳汁咸咸地会更夹。
好立克海虾飞天面
酒煮鸡杂肠
总结,好少去熟食中心食小菜,呢间镬气十足,地理方便,环境够地道。可惜嘅系感觉到人手唔够,我哋早去就冇影响,但相信其他客要等好耐先有得食。老板娘仲未做到冇停手,见系我哋先做飞天面俾我哋。
谂住食完快啲走比张枱人,点知老板娘话今晚做唔切,唔好再俾人坐。下次会再帮衬试下其他𩠌。