2023-05-05
讲到最开心一定系成日本嘢啦,除咗谂起刺身寿司之外,日本嘅当造食物海产亦都系好正又新鲜味美食物质素要好之余,我觉得环境都好紧要㗎!今次我就去咗一间可能大家都有机会食过嘅一间日本店”立鮨”,美观,气派高昂,座位嘅位置非常之宽阔舒服!我当然坐bar台头位置欣赏师傅帮我准备既各式美食啦👏简单讲讲装修日本和微风格,用浅灰色浅蓝色突出餐厅嘅气派!再加上窗口边位置望落去就好似去咗日本一样,装修风格唔似香港普通一般既日本餐厅摆放美食嘅碟都系非常之有视觉层次同美感!师傅上嘅第一度菜系北海道海胆三文鱼籽刺身盒!海胆味道鲜甜带少少木瓜清新味道,食落清甜!再配上少少咸味道三文鱼籽,食物味道层次立即提升!再配上绿茶,非常之难忘!第二度菜系日本著名令和怪物生蚝,口感非常creamy,鲜甜又新鲜!配上上面清新柚子皮,层次感更出!然后有包住紫菜嘅左口鱼刺身寿司,新鲜滑溜咬落口感非常爽口!仲有矶烧三文寿司,海胆乌贼刺身寿司,再配上鲜甜龙头浓味增汤,非常开胃!加上非常鲜嫩滑溜嘅带子,爽滑味美一定要配上富士山指定汽水,今次拣咗柚子味非常清新!再配上开心果碎雪糕,为呢一餐画上完美嘅句号!如果大家唔想食得太饱,想食一啲食物质素
食物质素要好之余,我觉得环境都好紧要㗎!
摆放美食嘅碟都系非常之有视觉层次同美感!
师傅上嘅第一度菜系北海道海胆三文鱼籽刺身盒!
一定要配上富士山指定汽水,今次拣咗柚子味非常清新!再配上开心果碎雪糕,为呢一餐画上完美嘅句号!如果大家唔想食得太饱,想食一啲食物质素好价钱相宜既日本菜就可以试下佢啦,黄埔花园三期分店“立鮨“