2017-07-09
国内同事嚟咗香港,当然要陪佢行街街啦!中午12:00行到5:30。由铜锣湾去到尖沙咀。真系人到颠。见差不多晚饭时间。我就提议不如早d食晚饭。再返国内。尖沙咀揾食唔难。当时系海港城,即刻上揾食平台Openrice 见到就系附近有间川上龙。唔洗念。去到差两分钟六点。一开门未灯未开(因为休息时间)。但经理好好人。即刻开灯叫我地去入去座。餐厅都算大。坐位宽敞。我地坐卡位望到街景唔错。望望餐牌先叫咗一款小食,醉猪手猪手好爽口,但唔硬。酒香味浓。最特别系酒有些甜。问问经理。佢话因为酒加了桂花,所以有些甜味,还有杞子。真系好特别川上龙招牌鸡煲小辣干葱/芫荽/韩国年糕/鸡半只。由于有干葱芫荽,所以特别野味。而且鸡又滑。年糕入晒味。果然系招牌菜芥香虾球好香芥末味,但唔供鼻,而且粉浆唔厚又脆。一咬就见到虾肉。虾肉新鲜爽脆]最后,叫咗一份葱爆牛肉石头锅饭好香京葱味,牛肉又滑又淋。要直得一赞,就系炒饭底。好香蛋味(因为里面真系好多蛋)。加上冬菇。整个饭味道一流]今餐饭非常满意,吾打吾撞揾到这餐厅。同事都赞好。
望望餐牌
先叫咗一款小食,醉猪手
川上龙招牌鸡煲小辣
芥香虾球
最后,叫咗一份葱爆牛肉石头锅饭
今餐饭非常满意,吾打吾撞揾到这餐厅。同事都赞好。