📍上水 发记7月29号last day😢呢间系我饭堂之一,性价比超高嘅街坊小店,好唔舍得😭希望后会有期🙏🏻𓇠 常餐:番茄浓汤牛肉螺丝粉配火腿奄列跟牛油方包 $48 𓇠牛肉同螺丝粉嘅份量都超多,食唔晒🙈有劲多番茄粒🍅应该落咗唔少茄膏先咁鲜红色同浓郁,但酸咗少少🤏🏻仲有少少洋葱🧅同西芹粒,系酸版罗宋汤😂跟餐有牛油方包同火腿奄列,转厚多士加$1,建议转!而且厚/薄同价。多士好软熟同好香牛油味😋火腿奄列一大片,但煮得太熟,无乜蛋汁🍳 𓇠 常餐:四川担担面配酥炸猪扒跟牛油方包 $48 𓇠一坐低姨姨就会问你要唔要例汤,今次系红萝卜节瓜猪踭汤,无味精,好清甜,我饮晒成碗😋炸酱要自己捞匀,辣度属于BB辣,食到花生味🥜有芽菜。面量超多,自问大食嘅我都食唔晒🙈素面会索晒啲汤,姨姨好好人,问我使唔使要面汤👍🏻猪扒分开上,已切件,我影咗阵相仲系酥脆,带少少肥膏🐷𓇠 招牌酸辣鱼汤米线餐 $48 𓇠大大碗米线🍜份量足,女仔可能食唔晒😂汤底可以拣麻辣/唔辣,𩠌就有猪扒/鸡翼/牛腩/鱼片/肥牛。而每碗米线都有芽菜、豆卜、金菇、雪菜同鲍片。我叫咗BB辣,鱼味就唔太食到🐟面头有啲辣酱食到嘴会发麻🌶️但酸度唔够。米线同鱼片
📍上水 发记

常餐:番茄浓汤牛肉螺丝粉配火腿奄列跟牛油方包

𓇠 常餐:四川担担面配酥炸猪扒跟牛油方包 $48 𓇠

猪扒分开上,已切件,我影咗阵相仲系酥脆,带少少肥膏🐷
常餐:四川担担面配酥炸猪扒跟牛油方包

𓇠 招牌酸辣鱼汤米线餐 $48 𓇠

大大碗米线🍜份量足,女仔可能食唔晒😂汤底可以拣麻辣/唔辣,𩠌就有猪扒/鸡翼/牛腩/鱼片/肥牛。而每碗米线都有芽菜、豆卜、金菇、雪菜同鲍片。我叫咗BB辣,鱼味就唔太食到🐟面头有啲辣酱食到嘴会发麻🌶️但酸度唔够。米线同鱼片好滑,但要小心鱼骨。而炸鸡翼就有4件🍗肉质嫩滑,可惜浸喺汤到个皮已经淋咗,介意可以叫另上。
招牌酸辣鱼汤米线配鱼片
招牌酸辣鱼汤米线配鸡翼

𓇠 星洲炒米 $48 𓇠

发记其中一样最受欢迎嘅食物~好多客人都系叫呢样。

炒到金黄色好吸引🤩有少少咖喱辛辣🌶️加咗葱、洋葱、芽菜、红椒、叉烧、蛋、火腿同虾仁🦐去炒,好惹味😋
星洲炒米

饮品:奉送热饮,个人好钟意饮佢杯奶茶☕️甜度适中,唔落糖都唔会涩,茶味同奶味平衡,口感顺滑。
茶走
PS 要赞佢哋食物不但大份抵食,而且服务好好,姨姨好有耐性落单,系小店独有嘅人情味👍🏻所以好多熟客帮衬。

▪️类别:#yinkifoodie_港式#yinkifoodie_noodles
🔺味道:4/5
🔹服务:4.5/5
🔸环境:2.5/5 (街市熟食中心比较逼)
常餐:番茄浓汤牛肉螺丝粉配火腿奄列跟牛油方包
招牌酸辣鱼汤米线配鱼片