2022-10-31
话说,有个同事晨早流流话lunch约我去食‘’蕉‘’🍌,当时心谂,咩料🤔?咁健康嘅,又系𠮶啲减肥健康嘢😆?原来,佢系话去卢押道嘅 Joe Bananas😅,咦?!Heavy嘢嚟㖞。同事话呢间bar系疫情期间停业咗一排,近排先至开返。行到间bar门口,黄色🟨墙身,圆形地球Logo🌎,中间大大个Bananas字显得非常吸睛😍。入面环境非常阔落🥰,亦布置得充满Halloween嘅气氛🎃,最吸睛嘅系,间bar最入面有个非常大嘅表演舞台🎤,应该系夜晚俾啲Live Band🎸表演时用嘅,如果有波睇⚽️🏀🎾⚾️,佢哋就会落下一个大屏幕,方便客人。不过佢地嘅坐位绝大部分都系高櫈🪑,如果着裙嘅女仕👗去呢间bar就要留意下啦🙈。Lunch Menu📔 嘅前菜可以拣汤🍲或者沙律🥗,Main Course就有5️⃣个可以选择,最后仲有甜品🍰和餐饮🥤,全部价钱划一收$120仲要无加一,抵㖞。最后我要咗汤+肉眼扒,同事就要沙律+羊扒(注:由于全部店员都系外籍人士,所以落单全部系要用英文㗎。)Avocado Caesar Salad凯撒沙律🥗份量唔算太多,但蔬菜非常新鲜🥬,仲有差不多接近4分之一个牛油果🥑,正㖞😍。Soup
Avocado Caesar Salad
Soup of the Day
今日系周打海鲜汤🍲,材料唔算多,但就非常浓味和非常creamy😋。跟汤附送嘅蒜蓉包不是非常脆口像多士那种,而是外脆内软而且面包面上涂了满满的蒜蓉牛油😋。
Lamb Rack
羊㗎🍗卖相非常吸引,仲要有2️⃣大旧,同事话羊膻味唔重,肉质嫩滑,肉味浓郁🥰。同事大赞好食😋。(利申:我唔食羊😅)
Black Angus Rib-eye Steak
肉眼扒🥩煎得好靓,但略嫌唔够厚身,我叫7️⃣成熟,但出嚟就应该过咗7️⃣成,应该去到8️⃣成~8️⃣成半。配菜嘅红萝卜🥕、西兰花🥦和椰菜花都有调过味和煎过🥰,相反系薯条🍟就好失望,似美式快餐店𠮶啲...🥲
Daily Dessert
是日甜品系红萝卜🥕蛋糕,讲真,个人觉得好一般,蛋糕算系松软,但就无咩味😶(除咗有白色糖粉𠮶度,甜到吓死你)。有红萝卜粒,但啲味唔突出🥲。
Iced Lemon Tea
可能你地会奇怪点解我会讲杯冻柠茶🍋☕️,因为杯茶实在太正啦,茶底唔太浓,唔太淡,适中刚刚好😍。最重要嘅系杯柠茶唔系靠啲冰🧊令到佢冻,而系杯茶本身已经系冻嘅,所以饮落简直透心凉🥰。
总括而言,$120又免加一,以呢个价钱有呢个质素我觉得相当满意🥰。