2024-05-04
还记得,当年有第一间”天丼”时,我觉得好贵。所以之前净系食过东港城分店,今次嚟到红磡。时至今日,一个天丼set,由几十蚊到百几蚊都有,唔知点解而家睇返,觉得一啲都唔贵。一个set,有广岛蚝鲍鱼鳗鱼虎虾同其他蔬菜嘅天妇罗set,连冷乌冬,盛惠156。至于另一个有两种帆立贝赤鲷虎虾蔬菜嘅天妇罗set,连冷荞麦面,盛惠148。天妇罗嘅质素几高。要讲多次,天妇罗并唔系用纯炸嘅方式整熟啲食材,而系用炸完嘅外层炸粉嘅热力慢慢整熟啲食材,所以理论上入边啲食材系新鲜无比,唔应该有过熟情况。而今日最体现到呢样嘢嘅系帆立贝刺身,外脆内软,相当高质。其他嘅天妇罗,例如鳗鱼同广岛蚝水准都唔错。天妇罗当然配饭系最好,但系今晚配嘅冷乌冬水准非常高,又易夹又有弹性,绝对可以一试。特别要讲一个外加嘅明太子鱼饼,系几好食,明太子同鱼饼嘅味道好夹。有时就系咁,夜晚百几蚊一个人,几好食,唔赶人走,已经系恩赐。