2018-12-26
感觉上,今年的圣诞节跟去年相比,明显气氛差咗,街上人流少了;普遍地,商场都无咁旺。即使来到旺角,都是 “任我行”,莫非,啲人出晒外地过圣诞?行咗一阵,都揾唔到有咩嘢可以买,就去揾啲嘢食,食完就返归。因为昨晚食咗火锅放题,所以,今晚决定勒住自己唔可以再食咁多,卒之,去咗食谭仔。平时呢个时间,一定爆晒棚,今日却好冷清,连台都唔使搭,真少见。叫咗一碗清汤米线配鱼腐、牛丸和鱼蛋,另一碗番茄汤米线配酸菜、鱼片头和鸡肉,再加五只香草鸡翼。汤底好鲜味,鱼蛋、牛丸都大大粒,好有口感,而鱼腐嗦透了汤就非常可口。鱼片头好爽口,酸菜好开胃,鸡肉就太碎。之前食过土匪鸡翼和麻辣鸡翼,而香草鸡翼就系第一次食。感觉上,呢个香草鸡翼比唔上麻辣鸡翼或土匪鸡翼,因为食落又唔香又唔辣。好少可,喺谭仔竟然可以慢慢食,慢慢坐。呢个圣诞节真不一样。
[清汤米线配鱼腐、牛丸和鱼蛋] 汤底好鲜味,鱼蛋、牛丸都大大粒,好有口感,而鱼腐嗦透了汤就非常可口。
[番茄汤米线配酸菜、鱼片头和鸡肉] 鱼片头好爽口,酸菜好开胃,鸡肉就太碎。
[香草鸡翼] 之前食过土匪鸡翼和麻辣鸡翼,而香草鸡翼就系第一次食。感觉上,呢个香草鸡翼比唔上麻辣鸡翼或土匪鸡翼,因为食落又唔香又唔辣。
好少可,喺谭仔竟然可以慢慢食,慢慢坐。呢个圣诞节真不一样。