2017-09-25
质素太差,差到冇朋友!!近年食松记糖水,连锁店式嘅质素都系每况愈下,毫无改善嘅迹象,但估唔到今晚嘅质素停差成咁!!今晚本来有其他糖水铺选择,点知行吓行吓,屋企人都系入返松记。我哋都好喜欢食台式糖水,特别系芋圆,而附近都有两间做得非常出色,所以喺呢度见佢讲自家制手工芋圆,忽然有一点心动想试吓,点知就铸成大错!我哋分别叫咗芒果芋圆仙草冻和紫薯芋圆仙草冻,佢张海报仲煞有介事写明系特盛芋圆量,点知。。。令我马上再出现一个念头:同自己再讲一次,以后千其千其千其唔好再去松记!!!首先,所谓自家制嘅手工芋圆,完全煮得唔过心,毫无黏韧嘅口感,只系死死实实;仲要讲到系特盛嘅份量,大家睇下张相数下究竟有几多粒??至于喺台式糖水最常见嘅红豆配料,连一d红豆蓉嘅感觉都冇,只系好似用糖水将红豆烚熟左掠干水,一粒粒散收收。啲黑珍珠都系,完全冇黑糖浆,所以都系一粒粒散收收。至于碗底嘅仙草冻,份量真系少得可怜!!加埋两块芒果,每一样应有嘅配料都齐全,但完全系貌合神离,只系将独立嘅配料放埋落一个碗,卖相非常求其!相当丑样!同海报设计图片出入相当大!而且每种食材都冇连结,即系同你分开将每样材料摆落个口吞落肚冇分别!!结论