2019-07-29
箍牙妹因为好多时都食唔到野,所以好多时都选择食粉面,米线阵分店多,习惯左佢个模式,当然见到都会继续帮衬,但发现每间分店嘅价钱同质素原来都有好大出入,金钟虽然贵啲,但系可以继续帮衬嘅一间。因为整完牙,都惊开始食唔到野,无谓献丑,所以选择买外卖,外卖系会汤同米线分开,令到米线同食材保持质感,唔怕买到返去浸到淋哂,系一间用心嘅餐厅,但当然无咁环保啦,而家对箍牙妹黎讲,浸嘅时间无咁耐,食落当然劲有咬口啦,好彩都食到。汤底我拣左麻辣蕃茄汤,我觉得呢个汤好正,小小麻,多蕃茄蓉,两种味道配合得恰到好处,食落零舍醒神,而且食到真正蕃茄,感觉又健康左。配料今次我选择了竹笙同香酥猪颈肉,竹笙无咩特别,猪颈肉就调味唔错,而家切得比较幼身,箍牙妹都仲食到。。。比起其他食店嘅薄片猪颈肉,我居然食唔到😭,所以呢个猪颈肉系箍牙妹箍牙两年以来第一次咬到嘅猪颈肉。另外,因为箍牙妹已经成为会员,每次出示会员证都有减$5优惠。