2022-05-23
记得旧年差不多初夏,傍晚会去兴东邨商场宜家家居提货,一早已经预订了呢一间屋邨酒楼,一心想要食片皮鸭😋后来因为要去康怡花园 Aron 百货公司睇家电,所以取消预约,然后去咗康怡广场一间几有名气食片皮鸭嘅酒家「金公馆」开餐加食片皮鸭,点知又贵又中伏,所以一直都想再去呢间兴东邨补返一次片皮鸭餐,今晚收工又要再去宜家家居提货,但系今日喺公司食过下午茶饱饱地,所以无订到位,谂住去到至算😔同女朋友提完货之后,喺兴东商场行吓街街,经过呢一间酒楼门口心大心细,我哋两个都唔肚饿😔卒之入去就系想完成片皮鸭心愿🙏🏻我哋叫咗一份片皮鸭两食,第二食系姜葱爆鸭,然后再加个冬瓜盅,我谂住应该会食剩要打包走,点知呢一间屋邨酒楼个片皮鸭好好味,又脆又香,粉皮皮薄不油腻,真系可以补返上年中伏片皮鸭条数,姜葱爆鸭好惹味好好食,鸭肉淋又够香,仲要好多鸭大大旧肉,只系加20蚊好抵食👍🏻最后冬瓜盅就正正常常,都几足料,并并通通未见突出。餐后感:我哋如果想食到好嘢唔好只看装修、门面、名气同几多食评好评,食评可以假做,装修门面都系用钱来堆砌,名气亦是宣传技俩,食嘢,味道先系最重要👍🏻